Nyponpulver av hela nypon

31 oktober, 2020

 

Vi har mängder med röda, vackra små nypon i hagarna runt gården. Jag plockar så mycket jag kan nu, för nypon är riktiga små vitaminbomber och ett av våra superbär här uppe i norden. Det sägs att två deciliter nypon innehåller lika mycket c-vitaminer som ett helt kilo citroner. För bra för att inte ta till vara på helt enkelt.

Att torka nypon är inte särskilt svårt. Mig veterligen finns inga giftiga nypon, men sorter som är mer eller mindre smakrika. Man bör dock inte äta nypon som vuxit vid trafikerad väg, men jag plockar gärna sådana också och använder till kransar och dekoration istället! 

Rensa bort fula nypon, ta bort blomfästen och halvera nyponen innan de läggs på en plåt. Jag låter både kärnor och ”klipulver”  vara kvar och så torkar jag på 40 grader i ugnen uppemot ett dygn, beroende på hur stora nypon det är. Det går även att torka dem i rumstemperatur, då tar det ungefär en vecka.

Kärnorna innehåller mängder med nyttigheter och jag har dem gärna med i mitt pulver, de är dock väldigt hårda så man behöver en stark mixer eller kvarn för att ha sönder dem. Jag använder min mjölkvarn, men är noga med att nyponen är snustorra och mixar dem lätt innan malning för att underlätta för kvarnen. (Första gången jag provade hade jag för stora bitar av nypon och kvarnen gick tungt och höll på att bli överhettad. Inte bra.)

Har man inte någon stark kvarn eller mixer får man nog rensa bort kärnorna, det går ganska lätt att liksom gnugga ur dem ur skalen efter torkning, eller så silar man bort kärnorna efter att man mixat pulvret. En del undrar om det inte kliar i halsen när man har kvar ”klipulvret”, men det tycker jag inte det gör om man maler eller mixar väldigt fint.

Resultatet är ljuvligt. Doftar nyponsoppa och är så vackert i färgen.

Pulvret gör jag sedan nyponsoppa av genom att blanda lite pulver med potatismjöl och vispa ned i hett vatten. Sötar gör man efter smak och tyckte. Återkommer med ett mer exakt recept senare. För att boosta immunförsvaret i förkylningstider kan man röra ned ett par teskedar pulver i ett glas med vatten och dricka, eller blanda ner i frukostsmoothien och gröten.

Nu står årets andra omgång i ugnen och torkar. Här kommer bli många muggar med varm nyponsoppa i vinter.

Lillstugan får nya kläder
Grönkålssoppa med ädelost