Grönkålssoppa med ädelost

28 oktober, 2020

Köksträdgården är inte den vackraste nu, men kållandet väger upp genom att vara grönt och frodigt. I år vann jag över kållarverna och har mängder av grönkål och svartkål att äta av i vinter.

Om inte grannarna på andra sidan staketet blir för sugna på kål. Rådjur i trädgården är vi rätt förskonade ifrån, men det händer ju emellanåt att förrymda kor, getter eller grisar tar sig ett varv och tuggar i sig ett och annat.  Men det brukar ju gå bra med det mesta. Tycker om när det går kor här, är så fint att ha sällskap i odlingarna.

Jag plockade in ett ordentligt fång grön- och svartkål till lunch idag. Jag plockar ofta lite till maten, för det godaste man kan göra är nästan att bara fräsa kålen i lite olja, salta och ha som tillbehör till maten. Det är så vansinnigt gott att det inte helt sällan tar slut innan jag hunnit sätta fram på bordet. Det är liksom svårt att sluta när man väl börjat nalla lite i stekpannan… Tur vi har nästan outsinliga resurser av grönkål.

Idag hade jag tänkt göra soppa av kålen, och det är inte heller fy skam! Enkelt, billigt, gott och nyttigt.

Och inte minst vackert! Älskar färgglad mat.

Ungefär så här gör jag min soppa. Idag lyxade jag med en bit ädelost i, men det funkar absolut utan också. Tycker bara att just grönkål och ädelost är en sån orimligt god kombination att jag inte kunde låta bli när jag hade en bit ost i kylen.

6 portioner

Ca 600 g grönkål eller svartkål med stjälk

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk mjöl

1,5 l vatten

3 hönsbuljongtärningar

2,5 dl grädde

ca 100 g ädelost

Ev salt och svartpeppar

 

Skölj kålen och riv av bladen från stjälkarna. Strimla kålen och hacka löken fint. Fräs den gula löken i en stor kastrull, lägg i den hackade vitlöken och lite kål i taget. Fräs tills den är mjuk. Sikta över mjölet och häll på vattnet. Koka upp och smula i buljongtärningarna. Låt småkoka i ca 20 minuter. Mixa soppan i mixer eller med stavmixer. Jag ville ha lite bitar i soppan så jag mixade inte helt slätt, men ganska smått. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp. Smula i ädelosten, småsjud och rör tills den smält nästan helt. Smaka av med salt och svartpeppar. Ät genast!

Bästa sortens höstlunch. Barnen här hemma är rätt kinkiga med soppa dock, och den här skulle jag bli förvånad om de åt några mängder av, alltså blir soppan lunch till mig och Jonas i veckan. Vardagslyx!

Nyponpulver av hela nypon
Ett år i köket