Man tager vad man haver-soppan med torsk och basilika

17 oktober, 2022

 

”Ska vi äta soppa varenda vecka, eller?” frågade ett av barnen skeptiskt när jag satte fram soppa på middagsbordet häromdagen. Det låter inte helt orimligt tycker jag som gärna äter soppa flera gånger i veckan, åtminstone så här års. Dessutom är det så bra värma-på-till-lunch-mat så jag gärna gör en stor kastrull med soppa i början av veckan som jag och Jonas kan äta av till lunch flera dagar. Barnen brukar faktiskt äta med god aptit också, för det är ju det fina med soppa, är det en soppa med bitar i så går det att plocka ut vad man gillar och peta undan det läskiga.

En av de soppor som oftast står på bordet här hemma är den här ”man tager vad man haver-soppan”. Stående ingrediens är basilika och någon sorts fisk. Godast blir det med torsk tycker jag, och sedan åker det mesta som råkar finnas i kylskåpet i rotfrukts- och grönsakväg i. Rotfrukter är det säsong av nu, och det går bra med vilka sorter som helst. De bästa recepten tycker jag är just de där det finns utrymme för improvisation och höftande, för då är det just de där halvtråkig grönsakerna som riskerar att åka i komposten som man får användning för, och man behöver inte åka en vända extra till affären för att det saknas någon ingrediens.  Man tager vad man haver helt enkelt. Lök kan bytas ut mot annan lök. Gul mot röd till exempel, och istället för purjolök använder jag oftast skogslök som jag plockar på våren och fryser in hackad. Under sommaren toppar jag soppan med fler sorters färska kryddor, som gräslök och persilja. Har jag lite räkor i frysen kan jag slänga med dem i soppan strax innan den är klar. Basilikan är dock det som ger soppan karaktär, så hoppa inte över den. Eller gör det för all del, men då blir det en annan soppa. Så här brukar jag göra, på ett ungefär alltså:

4 -5 portioner

En gul lök 

En halv purjolök eller några nävar fryst skogslök 

2 vitlöksklyftor

Tärnade rotsaker. Här blir det mest potatis och morötter. Kanske lite kålrot eller jordärtskocka. Bortåt en liter tärnade rotsaker för fem personer kanske. Vill man ha mycket mat i soppan häver man i mer rotsaker och ser bara till att det finns tillräckligt med vatten och buljong för att det ska bli lagom mycket spad.

Vatten så det täcker grönsakerna gott och väl

2-3 fiskbuljongtärningar. 

Ett par deciliter grädde 

En skvätt citronsaft

400 g torsk

Ett rejält knippe färsk basilika. Ju mer basilika, desto godare i mitt tycke.

Salt och peppar

Börja med att tärna alla rotsaker. Klyfta den gula löken, och hacka purjolöken och vitlöken. Fräs löken och purjolöken mjuk i olja. Tillsätt vitlöken och fräs snabbt. Häll sedan i rotsakerna och fräs en liten stund så de börjar mjukna, men se upp så de inte bränner vid i botten. Häll på vatten, smula i buljongtärningarna och låt alltsammans koka tills rotsakerna börjar bli mjuka. Tärna under tiden fisken och hacka basilikan.

När rotsakerna börjar bli färdiga – häll i en skvätt grädde, ett par deciliter eller så och låt det börja sjuda. När det bubblar igen, häll i fisken och den hackade basilikan och låt sjuda några minuter tills fisken är genomkokt. Smaka av med salt och svartpeppar och en liten skvätt pressad citronsaft. Toppa med fler förska kryddor om du har – kanske lite mer basilika, eller gräslök och persilja.

Servera med gott bröd så klart.

Soppan blir så där god och slurpig, och med frisk smak av färsk basilika.

 

Papperspynt till jul - klassiska papperskulor
Potatisåret 2022 - odlingslag och en massa överraskningspotatis