Nytt år, nya (odlings)möjligheter

9 januari, 2020

 

Hej på er och gott nytt år!

Jag loggade ut nästan helt under julledigheten och bestämde mig för att vara ledig från allt, så det är därför det blev tyst här. Vi har haft tre veckor hemma tillsammans med barnen och det har varit fint och mysigt och galet intensivt, åtminstone för en som just börjar känna sig någorlunda normal igen efter ett utmattningsår. Vi har lyckats pricka in två av våra tre barnafödslar på varsin sida om julen, så inom loppet av två veckor ska vi hinna med att fira födelsedag, jul, nyår och en födelsedag till. Dubbla barnkalas, dubbla släktkalas, och så lite jul och nyår däremellan. Puh. Känner mig klok och nöjd som styrde bort så mycket annat som möjligt under de veckorna!

Idag är första dagen som barnen varit i skolan, och därmed första dagen när jag jobbar det här året. Det känns så extra härligt med ett nytt år i år. Ett år utan utmattning och cancer som vi haft i närmsta familjen samtidigt som min utmattning. Jag har inte skrivit om det eftersom det inte varit min sjukdom, men det har varit otroligt kämpigt och säkert en anledning till att min utmattning blev så allvarlig som den blev. Det eländet lägger vi bakom oss nu och 2020 är ett oskrivet blad. Så ofantligt skönt. Jag är fortfarande sjukskriven deltid men kommer jobba resterande tid med mitt företag där bloggen är en del av det jag gör. Så roligt att få lägga lite extra omsorg och energi på den!

Något annat jag längtar efter att få styra med är min odling. Förra året började jag grunna på att flytta odlingarna och göra dem större och i år har jag tänkt börja. Flytten kommer gå, trumvirvel, hit!  Den gamla grishagen på baksidan av magasinet! Ser ni vilket fint jobb grisarna gjort? En massa sten är uppbökad ur jorden, allt ogräs borta och jorden gödslad.

Det verkar som att mildvädret håller i sig lite till, så jag tänker sätta igång lite smått redan nu i vinter och förbereda för våren. Sten ska plockas, jag ska fixa ett lite högra staket eftersom korna går i grannhagen och bäddar ska förberedas. Blir alldeles pirrig bara av att tänka på det. Kommer såklart visa er mer så fort jag sätter igång!

Ett av mina mål i år är att göra oss ännu lite mer självförsörjande på mat. Kött är vi helt självförsörjande på, och under sommarhalvåret har jag lyckats hålla oss med de flesta grönsaker vi behöver, men nu hoppas jag kunna odla ännu lite till. Dessutom har Jonas och jag ett gemensamt nyårslöfte – att se om vi skulle orka med att göra oss självförsörjande på mjöl och bröd. Vi odlar ju redan vårt eget spannmål till kossorna, så i sommar när det skördas ska vi se om vi kan spara en del av det till oss själva och mala vårt eget mjöl. Ser så mycket fram emot det här spännande året!

Julgransplundring i Kulla
Topp nio