Om jag bara fick odla fem saker
Så här års är det väldigt lätt att dras med i sin egen odlingsiver och beställa hem en miljard fröpåsar. Jag tänker att det absolut finns en poäng med att testa mycket olika, det är så man lär sig vad man tycker funkar bra att odla, och kanske framför allt vad man gillar att äta och får mest användning för. Men när jag nu odlar för att få fram så mycket användbart ätbart till vår familj som möjligt, så odlar jag hellre några få sorter och mycket av dem, än småduttar av allt möjligt.
Ibland när man läser om odling och självhushållning kan man få för sig att om man har självhushållningsambitioner måste man bli självhushållande på allt som finns i mataffären. Så tänker inte jag.
Jag tänker mer på hur man gjorde förr. Inte odlade man sjuttiofem olika sorters tomater, tjugo olika sallatssorter, all världens kål och alla kryddor man kan hitta i en välsorterad livsmedelsaffär? Jag försöker tänka basvaror. Vad skulle vi klara oss på om det blev kris? Det är roligare att vara självförsörjande på en grej som man äter mycket av än tio som man äter lite av. Så tycker i alla fall jag. Och så måste jag påpeka igen, att jag tycker man kan få prata självhushållning även om man inte är självhushållande på all mat under hela året. Man kanske är självhushållande på morötter i två månader, eller potatis under sommaren. Eller dill ett helt år.
Här kommer i alla fall: Det jag skulle odla om jag bara fick odla fem saker.
Potatis. Lätt. Man fattar att det verkligen var revolutionerande när potatisen kom till Sverige – den har räddat många från svält. Dessutom är det GOTT! Potatis och tomater kan ju vara lurigt att odla nära varandra eftersom de kan smitta varandra med potatisbladmögel. Skulle jag vara tvungen att välja en av dem skulle jag absolut ta potatis. Det kan man använda som livsmedelsbas och egentligen typ leva av.
Morötter. Man kan ha otur och drabbas av morotsflugan vars larver kalasar på morötterna inifrån. Men det är ändå hyfsat stor chans att kunna odla mycket och goda morötter. Barnen älskar morötter, och det känns som räddningen när man oroar sig för att de inte får i sig tillräckligt med grönsaker. De äter i alla fall morötter.
Grönkål. Världens bästa grönsak! Så användbar, så god och så tålig! Kruxet är alltid kålmal och kållarver, men sedan jag började använda Turex larvskydd (Godkänt för ekoodling, biologiskt nedbrytbart) så klarar jag den. Grönkål kan man använda rå som grönsallat, och den går att använda som huvudingrediens i all mat, som soppa, paj och sås. En av de nyttigaste grönsakerna, och har man tur kan den stå en hel vinter eftersom den också är köldtålig. Odla mycket grönkål så har du alltid mat. Se till att odla den någonstans där rådjur inte kommer åt den bara… (eller getter för den delen).
Zucchini/squasch. Gödslar man bara ordentligt så kan en endaste zucchiniplanta ge åtskilliga kilo mat. Också så gott och användbart! Går att trolla i all mat. Zucchini använder jag också som råkost genom att hyvla den tunt. Nästan som sallat. Jag har aldrig odlat för mycket zucchini. I somras hade jag fem plantor och det var alldeles för lite. I år ska jag ha några olika sorter och hoppas kunna lagra lite för hösten och början på vintern. I år räckte den hela oktober, och vi åt zucchini varenda dag från början av juli.
Gul lök. Ja vad säger man? Användbart. Lätt att lagra länge. Jag hänger upp i taket inomhus för att torka, och sedan kan man förvara i lådor i inomhustemperatur.
Jag kommer odla mer än så här, men det här är det viktigaste. Hoppas såklart även på mycket tomater i växthuset, en massa spenat ,dill, persilja och en del bönor. Och så går jag och längtar efter vårvinterns första jordärtskockor att gräva upp när snön har smält och tjälen gått ur marken… Snart!
1 kommentarer