Odlingsplanerna

28 januari, 2021

 

Tänk att den alltid kommer tillbaka, odlingslusten. I november blir jag alltid så trött på trädgården att jag aldrig mer vill se åt den, men någon gång i januari börjar det klia i odlingsfingrarna igen. Så skönt. De första åren jag odlade trodde jag på hösten att jag tappat det helt. Att jag visst inte var intresserad av att odla. Snopet liksom, när man trott att man älskat det hela året. Men nu vet jag, även på hösten, att det bara är kroppen och hjärnan som behöver semester från trädgården. Vintervila.

Jag försöker planera årets odlingar nu. Tänka igenom och bestämma vad jag ska odla, var det ska vara och vad jag ska lägga mest krut på.

I år blir det mindre blommor. Det brukar jag i och för sig ofta säga, men i år ÄR jag inte lika sugen. Alltså jag älskar blommor och det kommer absolut bli en del, men jag vill odla mer mat, det är det som är min drivkraft när det kommer till odlandet. Fixa egen mat på bordet.

Första åren jag odlade testade jag en massa olika sorter. Odlade lite av mycket. Nu går jag varje år mot att istället odla mycket av några sorter. Det vi äter och har bäst användning för. Sånt som går bäst att lagra och spara, och efter några odlingsår vet man ju vad som funkar för en själv!

Jag har införskaffat nästan alla fröer, och i februari blir det en förstasådd av tomater. Jag tänker också försöka skriva listor över hur mycket plantor jag vill ha att sätta ut i maj/juni, så jag vet hur mycket jag ska satsa på att förså inomhus. Lite improvisation måste det finnas utrymme för, annars tycker jag inte det är kul, men lite mer struktur tänker jag ha det här året, till att börja med åtminstone.

Om jag bara fick odla fem saker
Pizzabullar med grönkål och ädelost