Nu skiter jag i trädgården (ett tag i varje fall)

19 november, 2020

 

Jag är inte en sån där odlare som motvilligt stänger ner trädgården på hösten, gör allt för att kunna odla så länge som möjligt och gör fint och förbereder för nästa säsong.

Nej jag är en sån där som blir så less på allt vad trädgård och odling heter framåt oktober, och på riktigt känner att jag aldrig nånsin vill se åt en spade, grep eller fröpåse igen. Jag får riktigt ta mig själv i kragen för att få det nödvändigaste gjort, som att gräva upp sista dahliaknölarna, stoppa ned vitlök och så där.  Med andra ord ser det för gräsligt ut i mina odlingar på hösten och vintern. Absolut inte nåt snyggt och prydligt som står redo att börja användas framåt våren igen.

Lyckligtvis vet jag vid det här laget att den här känslan bara håller i sig ett par månader, och sedan börjar det klia i odlingsfingrarna igen. De här månaderna är min trädgårdssemester och jag vet att jag kommer känna en massa inspiration och ha oändligt med ork till att göra fint, gödsla och förbereda framåt vårkanten.Nu  klappar jag mig istället själv på axeln, tackar för ett roligt trädgårdsår och tänker att jag får reda opp det träliga i vår.

Nåt som fortfarande är roligt är dock att skörda. Häromdagen plockade jag in den sista huvudkålen. Ett par bamsehuvuden till vitkål och lite spetskål. Nu är det mest bara grönkål och svartkål kvar i landen, och det ska vi skörda av hela vintern hoppas jag.

Vitlök ska jag som sagt försöka peta ner i ett land någon dag, men annars tar jag högaktningsfullt och skiter i trädgården ett tag nu.

Man kan ju alltid hoppas på ett förlåtande snötäcke som gömmer eländet ett tag.

 

 

Min onsdag
Fyra novemberögonblick