Pelargontider

5 mars, 2020

Äntligen pelargontider! Jag har ett gäng Mårbackor som stått halvt bortglömda i tvättstugan över vintern där de brukar trivas i ganska sval temperatur. Vanligtvis brukar jag plocka fram dem i februari, men i år har de fått vänta ända tills idag. De ser rätt så risiga ut för jag har knappt sett åt dem i vinter, men det ska nog gå att få ordning på dem. Det är rätt otroligt hur mycket grönt det kan finnas på ett gäng plantor som ingen brytt sig om på månader. Klorofyllgrönt, en sådan underbar färg att få vila ögonen på! Vårkänslorna smyger sig verkligen på.

Efter att ha plockat bort alla vissna blad och skurit bort döda grenar satte jag dem på planteringsbordet för lite ompyssling. Lite ny jord, och ännu mer klipp. Jag gillar pelargonen lite vildvuxna, så det är inte alltid jag klipper särkilt mycket på dem. Döda kvistar och grenar behöver man klippa bort, och det brukar synas när man klipper om det finns liv i dem. Är det minsta lilla grönt i grenen när man klipper så finns där liv.

Hopp om liv och frodiga plantor på fönsterbrädorna i sommar.

Och så passar jag på att ta lite sticklingar. De behöver inte sättas i vatten innan man planterar dem, utan blir bäst om man sätter dem rätt ner i jorden. Använd inte för stora krukor bara, då trivs inte sticklingarna.

Sticklingar på rad. Nu ska de få trängas på fönsterbrädorna och slåss om ljuset.

Jag hittade en liten bortglömd påse, eller snarare ett kaffefilter, från i somras. Pelargonfrön! Jag lät nämligen några blommor i köket sitta kvar tills de satte frön i somras, och sedan lade jag ner dem i ett kaffefilter och glömde bort dem. Tur att jag skrev på vad det är i för annars hade jag inte kommit ihåg alls…

Efter lite googling förstår jag det som att det är bäst att låta fröerna ligga i vatten ett par dagar innan man sår, så det blir ingen sådd än förrän om ett par dagar. Ska bli spännande att se om det funkar!

 

Sju bloggår i köket
Surdegsframsteg