Rabarbersaft

10 juni, 2015
Kategori:

Häromdagen när jag var hemma med krassliga barn slog jag slag i saken. När sjuklingarna vilade satte jag igång ett saftkok på rabarbern vi plockade i helgen. Finns ju nästan inget så somrigt och gott som rabarbersaft. Det skulle i så fall vara rabarberkräm då.

 

Och så färgen på den färdiga saften sen… Så fin och perfekt nyans av bubbelgumsrosa.

Jag är definitivt inte någon bull -och saftmamma som har det perfekta egna receptet på saft, utan googlar mig alltid fram till några recept jag tycker verkar bra, och så gör jag lite ungefär som i dem. För övrigt googlar jag mig genom livet när det gäller allt tror jag…

I alla fall så gjorde jag ungefär så här med saften, och det här receptet verkar komma från Leila Lindholm. Ljuvligt god blev den. Fast förresten tror jag knappt det går att misslyckas med en rabarbersaft. Har man rabarber, vatten och socker så kan det knappast gå fel.

Rabarbersaft, ca 3 liter.

1 kg rabarber
1,5 l vatten
4,5 dl strösocker
1 citron, saften.

Dela rabarbern i småbitar och koka i vattnet i ca 15 minuter. Låt bli att röra för då kan saften bli grumlig.
Sila ned saften i en bunke genom en kökshandduk.  Koka upp saften igen tillsammans med sockret och citronsaften. Låt svalna och häll upp på flaskor eller burkar. Går utmärkt att frysa, men fyll då inte flaskorna eller burkarna helt.

Vi provsmakade den på eftermiddagen och dukade upp med nybakta kolasnittar på verandan… Äntligen sommar!

Dålig planering och Göstakakan
Helgens skörd - hittat, loppat och plockat.