Rädda plagg med broderi!

31 januari, 2019
Kategori:

Hej hörrni!

Här blev det knäpptyst länge.  Det har varit en konstig höst och vinter här, och jag har varit sjukskriven sedan i oktober. Jag är fortfarande inte bra, men känner ändå lusten till att blogga igen!

Det är ett konstigt liv att gå hemma och inte orka med som man är van vid, men jag försöker ändå göra små saker som jag känner för och har lust med, nästan som en sorts terapi. En sådan sak har varit att jag har börjat brodera litegrann. Har inte testat att göra det sedan syslöjden eftersom det är en sån där sak jag förut tänkt är så svår. Att det måste bli perfekt och vara snyggt och prydligt. Men det stämmer ju såklart inte!

Mitt första projekt blev att försöka rädda en favoritskjorta som fått fula färgfläckar som inte ville gå bort. Rosa fläckar koncentrerat på bröstet, och lite under ena ärmen. Perfekt att täcka fläckarna med blommor! Skjortan är i bomull, och jag använde bomullsgarn till broderiet. Sedan är det inte så noga tänkte jag. Det viktigaste är ju att det ser snyggt ut på framsidan, hur det blir på baksidan kan man strunta fullständigt i tycker jag!

Jag inspirerades mycket av en bok jag köpte till mig själv i julklapp, ”Broderidrömmar” av Cristin Morgan. Där finns inspiration till enklare projekt, och jättebra beskrivningar till enklare stygn och användbara sömmar! Rekommenderar den varmt om man som jag är nybörjare. Och som jag sa till min mamma när hon frågade om jag kunde brodera – Egentligen är det ju bara att sticka nålen upp och ner i tyget. Meningen är ju att tråden ska fastna, och det kan man väl räkna ut på ett ungefär hur den gör. Sen om det blir några ”riktiga” stygn som heter nåt särskilt är väl inte så noga. Man får testa sig fram!

Några stygn jag lärt mig och som känns väldigt användbara är Kråksparkar, kedjestygn, plattsöm och franska knutar. Kan man dem går det att improvisera sig fram lite som man vill tycker jag. Eller som jag skev innan – strunta i vad det heter och testa bara att sy. Det viktigaste är inte att man gör ”rätt” utan att man vågar prova.

 

Det roliga, och svåra(!), med att försöka täcka fläckar med broderi är ju att det inte går att göra riktigt som man vill. Det är ju fläckarna som styr hur mönstret blir. Jag följde dem men blomrankor och täckte stora fläckar med större blommor. Små fläckar gjorde jag franska knutar över. Lite märkligt att ha en blomranka som slingrar sig upp i armhålan kanske, men desto mer personligt! Fläckarna bestämmer helt enkelt.

En broderibåge är toppen att ha. Man spänner upp tyget på den så det blir spänt och lättare att sy jämna stygn. Sedan är det bara att flytta runt bågen när man ska brodera någon annanstans på tyget. Ett gäng broderinålar i olika storlekar kan också vara bra, och så en färgpalett med broderigarner. En billig hobby som kan rädda många plagg!

Här blir det definitivt fler broderier på fläckade plagg. Tänker också att man kan hitta enklare plagg på second hand, och piffa upp dem med något litet broderi. Möjligheterna är oändliga!

Januarisådden
En hållbar jul