Januarisådden

4 februari, 2019

 

Hej! Har ni börjat med några sådder än?

Jag brukar oftast vänta tills februari eller mars med att börja med mina sådder, men i år har jag redan kommit igång med ett par grejer som behöver lång tid på sig för att hinna växa till sig i tid. Sådderna sätter jag först på ett element eller värmematta för att de ska få hjälp att gro. När de grott får de stå under växtbelysning i vår tvättstuga där det är svalt. Blir det för varmt blir de små plantorna lätt för långa och rangliga, särskilt om de har det lite för mörkt.

Kronärtskockor odlar jag för tredje året och i år testade jag att sätta dem lite tidigare än vad jag gjort innan.  För två år sedan satte jag dem i mitten av februari, och visst hann de med att sätta fina blomknoppar som vi fick äta, men jag testade att sätta dem tidigare i år för att förhoppningsvis kunna skörda något tidigare. Förra året satte jag dem i slutet av februari, men den supertorra sommaren gjorde att de stannade i växten, och det blev ingenting av dem.

Fick fröerna i jorden här inne redan den 22e januari. De kommer hinna växa till sig ordentligt, men det krävs extra ljus till dem, och mycket plats så småningom!

De växer fort de små rackarna, och är så kraftiga och fina redan när de tittar upp ur jorden.

Faktum är att jag i år tänker att jag kommer odla mest blommor. Bara för att jag har lust. Vet inte om jag kommer orka med köksträdgården som vanligt eftersom jag inte är frisk, men blommor vill jag ha! Lite grönsaker blir det säkert,  men försår gör jag mest blommor. Och ett par grönkålsplantor.

Testar något nytt i år, och det är att fröså dahlior. Satte fröerna till dem den 22e januari också. Två sorter satte jag –  en hög med stora blommor i blandade färger som heter ”Decorative Giants” och en mindre sort med runda, bolliknande blommor som heter ”Pompon Lilliput”. Ser såå mycket fram emot att få se hur de blir! Lite till ska de få växa, men snart är det dags för en första omplantering. Kommer ta mycket plats här inne i fönstren i vår, men det kommer det vara värt!

En annan sort jag ser fasligt mycket fram emot är den här. Röd solhatt, ”Feeling Pink”. Kolla färgen! Tycker solhattarna är så himla vackra. Blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på dem. Satte även några sådana fröer den 22 januari, men de tar längre tid på sig att gro, och först igår fick jag se att det första lilla skottet hade grott. Solhatt är flerårig, så förhoppningsvis kommer jag få njuta av dem flera år!

Nu dröjer det några veckor innan nästa sådd. Då blir det fler blommor som stockrosor, zinnia och roseneterneller. Tror jag ska dra upp några plantor av mina rosenskäror också, för snabbare blomning. Åh, som jag längtar efter blommor och vår!

 

I väntan på våren...
Rädda plagg med broderi!