Ska man bojkotta Arla?

4 februari, 2016
Kategori:
Jag gissar att en del av er såg Uppdrag Gransknings program om Arla igår kväll, och eftersom jag fått en del mail så har en del av er också förstått att det var jag och Jonas som medverkade som före detta mjölkbönder. (För den som inte sett går det fortfarande att se på SVT play.) Jag har fått en del frågor och det diskuteras livligt i sociala medier efter programmet, så därför vill jag bara klargöra ett par grejer.
Granskningen handlade ju alltså egentligen inte om mjölkkrisen, utan om hur Arlas ledning har använt pengar till dyr representation i form av bl.a. golfrundor, lyxmiddagar, sprit och golfutrustning
Totalt oacceptabelt om ni frågar mig, och det tror jag de flesta håller med mig om. 
Inte för att vi på något vis tror att de pengarna de lagt ut där skulle kunnat rädda några mjölkbönder från konkurs, eller oss från att behövt skicka mjölkkorna till slakt. Mjölkkrisen är så otroligt mycket större, och de här pengarna är verkligen i sammanhanget bara en liten, liten droppe. Men att mitt uppe i en sådan kris där ägarna, dvs. bönderna, går på knäna och mjölkgårdar går i konkurs varje dag visa sån respektlöshet och lägga böndernas pengar på lyxvaror, det är så fel som det bara kan bli. Någon som fattat sådana beslut, även om de efteråt (när de förstått att saker kommer komma fram i ljuset) bett om ursäkt och försökt rätta till, skulle inte jag vilja ha som ansvarig för mina pengar.
Men. Det är jätteviktigt att påpeka att det inte hjälper våra svenska mjölkbönder (som de flesta levererar till Arla) ett dugg att uppmuntra till bojkott av Arlas produkter. Och det här har jag fått frågor om på flera håll. Ska man bojkotta? Är det bättre att köpa mejeriprodukter från små lokala mejerier?
Att konsumenter slutar köpa Arlaprodukter leder inte till bättre förutsättningar för Sveriges mjölkbönder utan snarare till ännu fler konkurser och mjölkgårdar som tvingas lägga ned. Inte alls bra varken för svenska mjölkbönder eller Sveriges framtida livsmedelsförsörjning med andra ord.
Vi köper både Arlaprodukter och produkter från vårt lokala mejeri, för givetvis vill vi stötta dem också. Jag tror att om svensk mjölkproduktion ska ha en chans att överleva på sikt så är det de små lokala mejerierna som gäller.
Både när vi själva var Arlabönder och nu när vi har lagt ned mjölkproduktionen så har vi resonerat som så att det bästa är att köpa de dyraste svenska produkterna i mejerihyllan. Att visa på att konsumenterna är beredda att betala vad våra svenska livsmedel faktiskt är värda.
Så nej. Att bojkotta Arla hjälper inga bönder. Men stötta gärna de mindre mejerierna också!
Gravidcravings, vitaminer och isglass
Februari för ett år sedan