Stjärngirlang av apelsinskal

25 november, 2019
Kategori:

 

Det blev tyst här några dagar. Tekniken har krånglat lite för mig, men nu verkar det som jag har fått ordning på det, tack och lov. Jag har ju laddat upp för en riktig pysselmånad på bloggen fram till jul och har lite grejer som jag vill visa er.

Det fina med jul- och adventspynt tycker jag är att det är så enkelt att pynta stämningsfullt. Det behövs inte alls dyrt, nyinköpt pynt från den trendigaste affären eller en halv renovering hemma för att det ska kännas juligt. Det absolut enklaste är det vackraste. En bunt med enris från skogen, lite granris i ett knippe på ytterdörren och röda äpplen i en skål på bordet ihop med tända stearinljus och stämningen är fixad. Vill man pyssla lite extra finns mängder med material lätttillgängligt. Apelsiner, och doften av dem, är en riktig stämningshöjare tycker jag. Jag torkade en plåt med apelsinskivor i ugnen en dag och passade då på att testa en grej jag tänkt skulle bli fint. Stjärnor av apelsinskal!

 

Medan apelsinskivorna torkade i ugnen plockade jag fram ett par apelsiner till, skalade i så stora sjok som möjligt och började skära ut små, små stjärnor. Det var inte lätt att skära på fri hand, så jag ritade en liten mall på papper och ritade av på apelsinskalet. De här stjärnorna är absolut finast att göra samma dag som man tänker använda dem, till en dukning t.ex. De är fina när de torkat också, men de blir lite böjda och rynkigare liksom.

När jag skurit ut dem trädde jag upp dem på tråd  med hjälp av en synål.

Några fick bli girland. Tänker att de kunde vara fina i mitten på ett dukat bord. Slingra sig runt glasen och andra bordsdekorationer kanske? Eller i ett granris i en kanna mitt på bordet.

Och några trädde jag tråd i så de kan hängas upp en och en. Fina att hänga i en liten bordsgran t.ex, eller ihop med lite lingonris runt ett dricksglas kanske?

Och apelsinskivorna då? De skivar jag tunt, lägger på ugnsgaller och torkar några timmar på låg värme, 75 grader ungefär. Man får ha lite koll. När de börjar bli torkade och hårda kan man sänka temperaturen ytterligare, eller bara låta dem torka på eftervärme i ugnen. De ska bli hårda och torra, men inte brända såklart. Sedan är de redo att användas till diverse dekoration. Fint att hänga upp i girlanger, dekorera paket eller kransar med, eller i små julgrupper med hyacinter och kottar kanske?

Novemberskörd
Vik en pappersstjärna till advent (eller två, eller sjuttiofem!).