Vik en pappersstjärna till advent (eller två, eller sjuttiofem!).

18 november, 2019
Kategori:

 

Här hemma råder pappersstjärnefeber tror jag. Det viks stjärnor i alla storlekar av gamla boksidor, notpapper, tidningspapper och tapet. Just den här varianten har jag sett tidigare, men trott att de skulle vara krångliga att vika.  Nu äntligen gav jag den ett försök, och det var faktiskt inte alls krångligt. Lite pilligt, men inte svårt.

Mönstrade papper, boksidor ur gamla, slitna loppisböcker, tapet, tidningar, reklambladet – det går att använda lite vad som helst. Ju större stjärnan är, detsto tjockare bör pappret vara så stjärnan får lite stadga. Pyttesmå stjärnor blir knöliga att vika av för tjock papper. En får pröva sig fram lite för att se vad som funkar.

Och nu ska jag försöka mig på att visa hur man gör. Beskrivningen jag hittade var nämligen på norska, så jag tänkte göra en egen.

Stjärnan viks av åtta lika stora kvadrater. Den här megastora gjorde jag av åtta kvadrater på 53×53 cm, bredden på en tapetvåd. Tapeten är en sjuttiotalstapet som suttit i vår lillstuga. Har ett par rullar som fanns kvar i huset när vi flyttade hit! Fin, eller hur? Skulle säga att det här har varit den svåraste stjärnan jag gjort, just eftersom den var så stor. Den blev lite för sladdrig nästan och blev svår att få rak. Men det kan ju vara charmigt också. Funkar alltså, men för en perfektionist är det nog bättre att göra den något mindre, eller med tjockare papp. Sådan här gammal tapet känns ofta lite tunnare än nyare tycker jag också, så en nyare tapet kanske funkar perfekt. Jag gjorde en annan tapetstjärna av kvadrater som var 40 x 40 cm, och det kändes perfekt och stadigt!Klipp alltså ut åtta lika stora kvadrater. Vik två hörn mot varandra och vik upp igen så det blir ett diagonalt veck på kvadraten, och vik sedan in två sidor som här ovan så att det blir en spets. . Som om man skulle vika ett flygplan, ni vet.  (Saxen ligger bara där för att tapeten inte ska rulla upp sig när jag fotar.

 

Vik in de två sidorna i andra änden så att där blir en spets också.Lägg pappret så du har den längsta spetsen mot dig.

Vik den nedre spetsen uppåt, snett åt vänster. Tryck till ordentligt så det blir ett ordentligt veck längst ner. Vik upp igen.Vik likadant åt höger. Vik upp igen.

Båda föregående vinningarna, åt vänster och höger, ska alltså bara vikas för att göra veck. Som ett litet kryss. Vänd på pappret. Så sidan som legat neråt nu är ovansida. Krysset du vek ska vara i den nedre delan av figuren.

Här är krysset alltså. Det behövs i nästa steg.

Vik snett uppåt vänster med hjälp av ena vecket.Och sedan kommer det som är svårast att visa på bild. Båda uddarna ska vikas på mitten, och med hjälp av det andra vecket från förra strecket kan den kortare udden liksom hamna omlott, på båda sidor av den långa udden. Tryck till ordentligt och platta till så det ser ut som på bilden ovan. Nu ska du vika sju sådan här till! Testa några gånger på ett papper du inte är så rädd om så känns det efter ett par gånger superenkelt. Sedan ska stjärnan monteras! Det gör du genom att stoppa in de kortare uddarna och liksom låsa fast dem innanför klaffarna på de längre uddarna. Det är alltså de långa uddarna som kommer synas, de korta sitter på insidan av udden bredvid. Här är det lättast om man inte stoppar in den korta udden så långt det går från början, utan låter dem sitta lite löst tills man monterat alla åtta delar. Då kan man börja strama åt stjärnan genom att dra i de långa uddarna så att de korta uddarna åker allra längst upp i udden bredvid. Färdig att hängas upp! Som sagt blev den här stora lite sned och inte jättestadig, men äsch, vad gör det? Fin ändå tycker jag!

Hoppas jag förklarade det begripligt och att ni kommer på hur roliga de är att vika! Fina att hänga upp lite varstans. Kanske i julgranen?

Stjärngirlang av apelsinskal
Jul i mitt kök