Stora vårstädningen hos hönorna

23 mars, 2020

Vilken fantastisk utehelg vi haft. Både förmiddagar och eftermiddagar har vi spenderat ute och fått mycket gjort. Jag började i lördags med att göra vårens stora städning av hönshuset. Under vintern låter jag all halm ligga kvar och gödslar aldrig ut. När gödseln får ligga kvar och packas ihop av halmen så ”brinner” den lite och fungerar faktiskt som en liten värmekälla för hönorna. Nu var det dock dags att städa ut hela vinterns djupströbädd tyckte jag, och det är faktiskt ett ganska så tungt jobb. Många kilo packad gödsel och halm ska skyfflas ut..

Är så himla glad över det nya hönshuset och hur mycket mer lättarbetat det är jämfört med det gamla. Boden vi använde för att bygga hönshuset hade dubbeldörrar på ena kortsidan, en av anledningarna till att vi tog den boden. De är fantastiskt bra när det ska städas. Är det riktigt mycket att skyffla ut så kör jag fram vår minilastare och bara sätter in skopan och skyfflar i alltsammans där. En sådan här storstädning fick jag tömma skopan hela fyra gånger innan det var tomt.

Lite ny halm senare ser det hemskt trevligt ut, i hönshusmått mätt. Så här smutsigt och dant blir det snabbt, här var ju nymålat för mindre än ett år sedan.

Fyra stora reden har vi, och där inne får minst fyra hönor plats åt gången, ändå använder de oftast bara två reden… Redet med gallret för är ”barnkammare” för tillfället. En av hönorna har bestämt sig hela tre gånger för att ruva i vår, men blir störd och förvirrad när det kommer in hönor och lägger fler ägg hos henne och så går hon av äggen till slut. Nu testar jag att hålla henne bakom galler så ingen kan störa. Det fiffiga är ju att på baksidan av redena sitter luckor där vi hämtar äggen, och där sätter vi in vatten och mat till hönan. Hoppas det funkar! Hade ju förstås varit ännu bättre om hon velat ruva i ett rede på bottenvåningen, så det inte blir så högt upp för kycklingarna sedan, men det kan hon absolut inte tänka sig..

Och så matstationen. Minns inte om jag visat tidigare så jag gör det igen. Den här lösningen tycker jag är toppen! Vi fyller på rören från andra sidan nätet, och häller man fullt räcker det i många dagar. Att ha en ho under rören blev dock nödvändigt med en gång eftersom hönorna annars river ut för mycket mat och allt ligger direkt på golvet och blev nedtrampat i halmen. Det här funkar perfekt!

Nöjda och glada. Bland det härligaste som finns är ljudet av nöjda hönor som förnöjt kluckar och pickar  runt i ny halm.

När solen börjar dala hoppar de upp och sätter sig på pinnarna längst upp, och tittar oftast ut genom fönstret, som om de bänkade sig för kvällens solnedgång. De har det rätt bra de här små rackarna, och jag tror att de vet om det.

I söndags - dahliaknölar och getrymning
32