I söndags – dahliaknölar och getrymning

24 mars, 2020

 

I söndags plockade jag fram och gjorde en liten inventering av dahliaknölarna. Jag hade visst glömt bort hur många jag hade, och till min stora lycka verkar de allra flesta ha klarat vinterförvaringen! Så här såg det ut i höstas när jag grävde upp knölarna och gjorde dem redo för vintern.

Nu försökte jag gå igenom alla knölarna och dela på dem som är riktigt stora. Det här är ju dock första gången jag gör det, så lite nervöst är det allt. Som jag förstått det är det viktigaste att alla delar får både knöl, rot och tillväxtpunkter, så det var så jag försökte göra.

Edith hjälpte till. Jag har sparat på 1,5 liters mjölkkartonger ett tag för att ha och förkultivera de lite mindre knölarna i. Ungefär tio knölar stoppade vi i mjölkkartonger nu, och några större i lite hinkar med jord, resten får vänta lite till för att det inte ska bli alldeles belamrat på fönsterbrädor och bord inomhus. Tror nog att ganska många knölar får planteras direkt i landen när frostrisken är över, för annars får vi inte plats bland alla andra småplantor och sådder där inne.

När vi var klara passade vi på att släppa ut getterna. Titta så lyckliga de blir när de får komma ut och det inte är så blött och lerigt längre. De tar sådana glädjeskutt och gör små krumbukter i luften.

I raketfart mot matte när matte ropar.

Min plan var att de skulle få bo i hagen ett tag nu när det inte är så blött och kallt längre, där  har de ett litet hus där de kan sova. Getterna blev överlyckliga över att få komma ut och springa lite som vanligt, och när de tagit några varv på lagårdsplanen släppte jag in dem i lilla gethagen. Det gillar de såklart, men så fort jag gick in i huset blev de förnärmade. De är allt lite kinkiga och vill helst sova i sin varma box i stallet. På något sätt lyckades de rymma och stod vid staketet till trädgården och skrek på mig.  Suck.  De kanske får sova i stallet ett tag till helt enkelt, och jag får gå över stängslet en gång till. Envis som en get är ett uttryck som uppkommit av en anledning…

När det blir april ska de hur som helst ta det lite lugnare och sova inne i stallet igen, för då är det förhoppningsvis snart dags för killingar.

Och det var den marssöndagen.

Handla secondhand på nätet!
Stora vårstädningen hos hönorna