Svartkålspasta med ädelost och valnötter

25 juli, 2019
Kategori:

Visst är det en så härligt kreativ och härlig tid, skördetiden? När naturen bjuder och bestämmer ingredienser får man vara påhittig och försöka ta till vara det som finns.

Nu är det ju inte bara naturen som bestämmer, utan jag har bestämt att kål måste finnas eftersom det är bland det godaste som finns, och därför har jag såklart odlat det. Svartkål är den bästa sorten om man frågar mig så den har jag pysslat om lite extra i år. Kållarverna har gått hårt åt mycket av min kål, och jag har inte haft ork att kämpa emot nåt vidare i år. Men några plantor av svartkål fick plats mellan tomatplantorna i växthuset i våras, och där har de fått stå kvar. De har klarat sig fint och inte blivit angripna av varken mal eller larv!

Britta och jag plockade en fin bukett en morgon. Svartkål kallas också palmkål, och det är lätt att förstå när man ser de vackra, långa plymliknande bladen. Det bästa med svart- och grönkål (förutom att det är så gott och nyttigt) är att den klarar frost. Den är till och med godast efter någon frostnatt. Har man inte odlat någon svart- eller grönkål än är det alltså inte försent än. Så nu i juli så hinner de växa till sig och ge skörd senare i höst!

Innan kålen hamnade på tallriken fick den dock agera bordsdekoration. Och det gör den bra. Den är så vacker!

Men sedan blev den middag. Det här är en stående rätt här hemma, och jag var säker på att jag hade bloggat om den tidigare eftersom jag lagat den så mycket, men jag kan inte hitta den i arkivet så här kommer min favorit-kålrätt! Jag höftar rätt bra i den här rätten (eh.. i alla rätter!) så det här receptet är på ett ungefär.

Svartkålspasta (Funkar bra med grönkål också)

Ett knippe svartkål (knippet på bilden ovan blev bra till två rejäla portioner)

En gul lök

En vitlöksklyfta

Lite rapsolja

Grädde

Vatten

Ädelost

En halv citron med skal

Salt och svartpeppar

Några valnötter

Pasta

 

Riv av bladnerven från kålen och dela bladen i mindre bitar. Hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med oljan och fräs löken och vitlöken en liten stund. Häll i kålen och låt den fräsa med löken. Häll på grädde och vatten, så mycket som behövs för att det ska bli lagom såsigt. Jag brukar ta ungefär två delar grädde och en del vatten. Låt puttra en stund. Smula i ädelost efter smak. Riv ner citronzest och rör i lite citronsaft efter tycke. Smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och strö valnötter på toppen! Enkel festmat, eller festlig vardagsmat!

 

En julikväll
Ett återvunnet växthus