Vintersådd – hur jag optimerar utrymmet i mitt lilla växthus

25 februari, 2020

 

Så kom vintern. Vi har bara haft lite, lite snö ett par gånger sedan första advent, men inte så mycket att det täckt gräsmattan. Äntligen ordentligt med snö så barnen får åka lite pulka! Och jag hade ju bestämt mig för att göra min vintersådd i växthuset idag, mycket passande med riktigt vinterväder med andra ord.

Vintersådd brukar man kalla sådder av köldtåliga fröer som man petar ner i jorden under vintern. De klarar att ligga där i jorden och vänta och börjar gro så fort det blir lite varmare ute. Perfekt när man vill ha så tidig skörd som möjligt. Jag tänkte testa att vinterså i mina bäddar i växthuset, förhoppningsvis får jag då en ännu tidigare skörd.

Igår städade jag ju lite grann här, och idag började jag med att fylla på med ny jord och lite mer hönsgödsel. Jord i växthus där man odlar samma sorter år efter år behöver bytas ut för att hålla sig frisk, och eftersom jag ska ha tomater här igen i sommar så tömde jag bäddarna på en del jord i höstas. Den jorden använde jag då  i krukor och lådor som jag stoppade ner tulpanlökar i.

Mitt växthus är verkligen inte stort, och då känns det extra viktigt att kunna maximera nyttan av det. Det lilla växthusutrymme jag har måste komma till så stor nytta som möjligt tänker jag. Huvuddelen av säsongen huserar här tomater, men i väntan på dem använder jag det till tidiga snabbväxande bladgrönsaker. Idag har jag sått spenat, rädisor, ruccola, plocksallat och persilja. Hade tänkt sätta dill också, men kunde inte hitta den fröpåsen…  Det får bli dillsådd i en stor kruka här ute så fort påsen kommer fram.  Jag satte också ett par rader med sommarmorötter här nu, men eftersom de tar lite längre tid på sig än spenaten t.ex så satte jag dem i långa rader längst fram och längst bak i bäddarna. Alltså närmast tegelkanten, och längs med fönstret i bakre delen av bädden. Behöver jag sätta ut tomater innan morötterna är klara så funkar det alltså. Morötterna hinner bli färdiga innan tomatplantorna vuxit sig för stora är planen.

Raka rader får jag med hjälp att växtstöd som jag drar i jorden. Raderna gör jag ganska tätt. Funkar extra bra om man kör en rad med rädisor mellan t.ex spenat och ruccola eftersom rädisorna hinner skördas innan de andra plantorna vuxit sig särskilt stora.

En morotsrad närmast kanten. Sedan spenat.

När jag täckt sådderna med jord la jag över lite snö som får smälta och vattna jorden. Nu är det bara att vänta på i alla fall lite varmare väder! Längtar efter färsk spenat och klippt dill över äggen på mina morgonknäckebröd. Jag får nöja mig med den övervintrade mangolden som faktiskt fått nya små späda blad så länge…

Surdegsframsteg
Trädgårdsbestyr