Vitaminer på tråd och nästa sommars blomsterprakt

22 september, 2015
Kategori:
¨
Vårt kök just nu. Fullt med olika grejer på tork. 
På hösten brukar jag göra små girlanger av rönnbär bara för att det är så fint, men i år, efter att ha läst om hur otroligt nyttiga och rika på vitamin c de är hos Evelinas ekologiska, bestämde jag mig för att torka dem ordentligt och ha som vitaminförråd i vinter.
Otroligt att bara några stycken bär innehåller vårt dagsbehov av c-vitamin! Vilken grej. Tänker att man kan smula ned dem i musli eller bröd om man inte vill äta dem som de är. Och så vackra är de där de hänger också. Men de är också fåglarnas vintermat, så det gäller ju att spara ordentligt till dem på träden också.

Hasselnötter torkar vi också. Vi har en stor hassel i hagen bakom huset, men det brukar vara så lurigt att skörda nötterna eftersom det verkligen gäller att tajma rätt när de ska plockas. Ofta är de också angripna av en liten insekt som borrat sig in till nöten och ätit upp den. Ofta syns det knappt från utsidan, men i år provade jag att slänga i alla nötter vi plockat i en spann med vatten  och kolla vilka som flöt och inte. De som hamnade på botten sparade vi, och de ligger nu på tork. Kanske kan vi åtminstone ha lite hemmaplockade hasselnötter på julafton!
Att tänka på om man vill plocka nötter är att nötter faktiskt inte ingår i allemansrätten! Så det gäller att kolla med markägaren först om man inte råkar ha ett eget träd på gården.

Och så lite av nästa sommars blomsterprakt. Frön från våra solrosor, blomsterkrasse, malva, rosenskära och sockerärter. Om några dagar ska jag lägga dem i små papperspåsar i väntan på våren!

Vik egna fröpåsar
Bloggtips och en himla bra tävling