Nära. Nu och för alltid

16 oktober, 2018
Kategori:

Jag har nära till allt jag behöver. I alla fall till vardags och livet består som bekant mest av vardagar. Jag går vart jag än ska. Eller tar cykeln. Mina barn har haft och har mindre än 10 minuters gångväg till alla tre stadier i skolan. Det är oerhört praktiskt. Idag träffade jag en av…

Läs mer

Vi har föräldrafritt

14 oktober, 2018

Tar en liten skål ur skåpet och fyller den med ostkrokar trots att jag inte ätit middag ännu. Lägger mig i sovrummet och kuddar upp så jag kan skriva och äta i sängen. Känner mig trotsig. Vi har ju faktiskt ett föräldrafritt Sverige som Jesper Rönndahl så glatt beskrev i fredagens program av Svenska nyheter….

Läs mer

Klassresan från land till stad…

13 oktober, 2018
Kategori:

Här är jag på klassresa. Eller snarare på utflykt. Det är i femte klass som vi fick ägna ett dygn till lägerliv innan det efterlängtade sommarlovet. Den här texten kommer dock inte att handla om lägerliv utan om klassresor som också benämns som social rörlighet och avser individers och familjers byten mellan sociala skiktningar i…

Läs mer

Är det okunskap eller ovilja som delar vårt land?

7 oktober, 2018

Sverige håller inte ihop. Det börjar vara ett välkänt faktum bland fler och fler av oss medborgare. Förra veckan fick jag följande meddelande på messenger Hej Malin, Jag åkte sjukbil för några dagar sedan. Chauffören berättade att Landstinget har sådana krav på dom, när det gäller bla. annat sjukresor, att man ser sig inte kunna…

Läs mer

Trygghet och gemenskap skapar vi själva

4 oktober, 2018

Trygghet. Ett ord som bär och vars betydelse är avgörande för människor och samhällen. Tog den här bilden på vår kyrka på väg till Folktandvården i min hemstad Lycksele och tänker ofta på hur vårt samhälle förändrats när det gäller känslor av gemenskap och trygghet. Kyrkan är den samhällsfunktion som varit och är viktig för…

Läs mer

Rurban Planning Talks

27 september, 2018
Kategori:

När man driver eget så är det upp till en själv att se till att kompetensutveckla sig. Därför blev jag glad åt Malin Rönnbloms tips som ledde mig hit till Rurban Planning Talks med temat Rurban Mångfald med Po Tidholm som moderator. Här förs diskussioner och dialog mellan akademin och planeringspraktiken för att klargöra de…

Läs mer

Min drivkraft

21 september, 2018

Känner att det är dags för en del klargöranden. Både för min egen del och för er som kanske undrar. Till exempel gällande den här bloggen som jag gör i uppdrag av LAND. Den ska vara en blandning av upprördheten över orättvisorna mellan stad och land och fascinationen över möjligheterna med att leva utanför storstadsregionerna,…

Läs mer

Älskade Norrland

18 september, 2018

Älskade Norrland. Du eviga kraftkälla som oförtrutet ger av dina naturresurser till hela vårt land och alldeles särskilt till oss själar sprungna av din generositet. Älskade Norrland. Ditt lugn, ditt ljus och dina himlar som beroende av årstider skiftar i ljus och färg. Här finns fler utbud som inte kostar och som stärker människors kropp…

Läs mer

Fördomar som polariserar vårt land

15 september, 2018
Kategori:

Jag åkte till Nice och fick återigen bekräftat att fördomarna kring Norrland är djupt cementerade. Så djupt att det kommer att krävas ett informationsarbete av rang för att luckra upp, och dessutom fler än oss norrlänningar som vill bidra. Av vår kompetenta och mycket trevliga guide med ursprung från västkusten och några års studier på…

Läs mer