Nu har studentsången tystnat

23 juli, 2019

Nu har studentsången tystnat och ungdomarnas känsla av frihet har gått över till ett härligt minne. En känsla av att ta över världen som Laleh beskriver så fint i sin låt Goliat. Vet inte om ni håller med men jag känner som om hon har lyckats fånga vad många unga känner och som jag tror är en viktigare målstolpe än vi tror. Att ta studenten och tiden därefter.

”Vad var det vi sa…:
Vi sa: vi ska ta över
Vi ska ta över världen
Vi ska bli stora
Vi ska bli mäktiga, ha ha
Och vi ska göra jorden hel
Ja, vi ska göra vattnet rent
Och vi ska aldrig skada varandra mer ”

Vi måste ge syre till ungdomens framtidstro

Laleh beskriver så väl känslan av lycka och gemenskap till varandra som man delat skoltiden med som man måste skiljas från men som man har kvar och kan ordna mängder av återträffar med om än det inte känns aktuellt just då. På examensdagen.
Sjung om studentens lyckliga dar men inse också att det kommer en tomhet. Ett efteråt som kan kännas tungt. Alla har inte vägen klar för sig och aldrig förr har unga jämfört sig med varandra så lätt som nu.

Vi vuxna har en uppgift att se tecknen när vilsenheten inte längre är en naturlig del av ungdomsåren. När oron gör att man börjar dra sig undan eller dra sig mot mindre bra umgängen eller intressen. När självförtroendet sviktar är det lätt att straffa sig själv medvetet eller omedvetet.

Nu har studentsången tystnat och ballongerna har sedan länge mist sitt syre. Allt är som det ska men så känns det inte för alla. För en del unga har också syret som ger framtidstro minskat och vi vuxna har ett ansvar att stötta dem att fylla på. Att låta dem veta att man inte behöver tävla i vem som hittar sin utbildning eller sitt drömjobb först. Att låta dem veta att det är ok att bo kvar på sin hemort och prova olika jobb under en tid och att det dessutom är bra för dem i framtiden.

Tänk vad en vecka kan göra skillnad
Kom ihåg att värna vår demokrati!