Det behövs valrörelser som lockar

3 augusti, 2018
Kategori:

Sommaren 2018 kommer att gå till historien. Människor, djur, skog och natur har drabbats oerhört. Vårt land har drabbats enormt. Det har aldrig brunnit så mycket i mannaminne. Det är obehagligt och ledsamt och den efterlängtade värmen blev en påminnelse om att man kan få för mycket av det goda, men också ett bevis på att vi är ett land på väg att urholka lusten och motivationen att engagera sig politisk.

kammaren samlad för omröstning, votering. Foto: Ingemar Edfalk/Sveriges riksdag

Det blir allt svårare att få tag på människor som vill bli politiker och eftersom krisen kom att bli en arena för politisk poäng och en tävlingsbana för att vinna röster, kommer inte att göra det lättare. Är jag rädd.
Kanske är jag naiv. Kanske är det en del av det politiska spelet. Men för mig känns det alltför magstarkt och får mig att ställa mig frågan om det är värt det. Värt försöken att påverka och få fler att engagera sig i sitt samhällsfrågor i, och utanför politiken. Det är nämligen så att vi inte längre föds till en ideologi, eller röstar som föräldrarna vilket ställer helt nya krav på politiker.
Sommaren 2018 kommer att gå till historien. Kanske också valrörelsen som redan innan katastrofläget var olustig både för oss som är intresserade, men också för dem som fortfarande har ett slumrande eller aningen yrvaket intresse för politik. Eftersom anledningen till att man engagerar sig i samhällsfrågor och politik har ändrats så kan inte gamla sätt att debattera fortsätta vara det som genomsyrar valrörelser.
Tänk istället om fler folkvalda kunde lägga energi på att sprida varför man är stolt politiker och vad man har för mission med det, istället för att söka fel hos andra. Tänk vad det skulle kunna lyfta intresset för att bli politiker, istället för det som sker nu. En massa pajkastning där tårtbitar i olika färger visas upp i demoundersökningar för att ge oss väljare en hint om vart det bär. Inte konstigt att det är allt svårare att locka människor att bli en av våra folkvalda. Att det blir allt svårare är ett hot mot vår demokrati som enbart kan motas av partierna och politikerna själva.

”Hem till byn”
Smakar det så kostar det