Smakar det så kostar det

31 juli, 2018

Som alla vet är 90 av Sveriges yta till för att räfsas och visas upp för stadsbor på lantligt besök mellan vecka 26 och 30. Det ska vara en snygg landskapsbild från bilfönstret.
Nyligen gjorde Offside en sådan resa tillsammans med en kultur- och fritidschef i en av landets mer perifera kommuner. Från Stockholm sett, alltså. Chefen kräver att få vara anonym.

Offsides artikel som jag fått lov att dela

Gud, så vackert det är här! Utbrast Offside då och då. Öppna landskap, små glimrande badsjöar med bryggor och hopptorn seglade förbi.
– Du anar inte vad det kostar att underhålla hopptorn. Och varje vecka måste någon dit för att kontrollera så att ingen idiot kastat en cykel i sjön och på så sätt gjort badplatsen allmänfarlig, sa chefen.
Men se här! En gammal fotbollsplan, som tagen från 1950-talet, heter till och med något med ”vallen”. Det här doftar verkligen nostalgi och riktigt gräs. Offside vill gärna stanna till en stund och instagramma.

– Så dyrt! Gräset ska klippas och varje jäkla by vill ha sin egen plan. Jag ser bara utgifter, jag, suckar kommunens kultur- och fritidschef.
Resan fortsätter. Längre fram en hembygdsgård med skylten ”Kaffe och våfflor”. Vi stannar, behöver en paus. Då bryter chefen plötsligt ihop.
– Här tvingas man dagligen prioritera mellan sim- och ishall, och så finns alla de här hembygdsgårdarna som bara används en dag om året, på midsommarafton. De fullständigt äter pengar. Halmtak! Det kostar minsann när det ska läggas om.
Men våfflorna var riktigt goda, med vispgrädde och jordgubbssylt och kaffet i liten rosmönstrad udda kopp. Precis som vi vill ha det. När ni andra åker runt och skådar idyllen i sommar, skicka en extra tanke till alla kultur- och fritidschefer som prioriterat rätt. Ser ni någon som klipper gräset på fotbollsplanen eller som sätter tillbaka livbojen på badplatsen, tacka dem. Det är ju inte gratis.

Var kultur- och fritidschefen själv firar sin semester? I en storstad förstås.

Denna artikel läste jag i Dagens samhälle under Almedalsveckan och blev överförtjust över texten. Jag kände direkt att jag ville att fler skulle få läsa och frågade helt enkelt om jag fick dela den via denna blogg. Efter några veckor fick jag ETT JA! Det känns så fint att ni får läsa denna underbart träffsäkra text. TACK Offside och Dagens samhälle

https://www.dagenssamhalle.se/

Det behövs valrörelser som lockar
Sverige är mer än Stockholm