”Hem till byn”

8 augusti, 2018
Kategori:

Trots att det här inte är en bokblogg så känns det helt rätt att berätta om Den lilla bokhandeln runt hörnet med Jenny Colgan. Boken är nämligen som en hyllning till landsbygden utan att syfta till det. Mycket av historien handlar om att våga följa sina drömmar, men också att bryta normen om att staden ska vara det enda rätta för en ung ensamstående kvinna. (Nina)

Vy från byn i Schweiz där jag semestrar

Här får vi läsa om att Nina tappar sitt arbete i ett bibliotek i Birmingham som lägger ner och hur det kommer sig att hon vänder det till något positivt. Och det jag tycker är särskilt intressant i sammanhanget är att det är på den skotska landsbygden som hon lyckas med det nya livet genom att hitta en marknad som andra krafter har lämnat. Och med låga avgifter, trogna kunder och en känsla av tillhörighet får Nina inte bara en försörjning, utan också en känsla av ett hem som hon aldrig hittat i staden.

Bokomslag

Här följer en konversation mellan Nina och hennes vän från Birmingham som varit på ett längre besök i Skottland som lätt skulle kunna gälla Norra Sverige.

” Det är….speciellt där uppe. Det är innerligt på något vis. Jag menar, det kryper inpå livet på en. De vidsträckta fälten och solen som aldrig går ner, och folks sätt att se efter varandra”

”Ja, de är väl så illa tvungna”, betonade Nina. ”Det är tio mil till närmaste räddningstjänst”

”Det känns bara som man kan andas där uppe, som om fåniga vardagsproblem inte är så viktiga längre. Att det faktiskt finns tid att tänka igenom sitt liv och vad man vill göra i stället för att bara rusa från jobbet till en bar till dejter, till gymmet eller något annat dumt”

I boken beskrivs också hur det lokalproducerade smakar jämfört med det som är förpackat i stans affärer. Det är verkligen en bok i tiden.

Fler och fler vill nog se över sitt sätt att leva och att välja ett lugnare liv utanför staden är inte längre förknippat med låg status på samma sätt som förr.

Move up North.

Move out of the city

Ca 85 % av väljarna bor på 1,5% av landets yta
Det behövs valrörelser som lockar