Är det okunskap eller ovilja som delar vårt land?

7 oktober, 2018

Sverige håller inte ihop. Det börjar vara ett välkänt faktum bland fler och fler av oss medborgare. Förra veckan fick jag följande meddelande på messenger
Hej Malin, Jag åkte sjukbil för några dagar sedan. Chauffören berättade att Landstinget har sådana krav på dom, när det gäller bla. annat sjukresor, att man ser sig inte kunna förlänga avtalen. Det innebär att Sorsele, Storuman, Vilhelmina inte kan fortsätta pga dom villkor som Landstinget har. Det gäller Ringbilen, transporter för rullstolsburna, bårbil samt sjukresor. Avtalet går ut 1/10 2018! Taxiföretagen har också anställda som berörs av detta. Jag har inte läst något om detta i någon tidning eller hemsida. Hela inlandet berörs…till det sämre. Är detta något för dig i ditt arbete för Inlandet? Ha en bra dag!
Ett exempel till som behöver påpekas och påverka, tänker jag och sänder iväg ett mail till Västerbottens Folkblad som ett tänkbart skoop. Lokalredaktören nappade direkt och ser till att göra en artikel om det som ni kan läsa här:
https://www.folkbladet.nu/plus/2253467/sjuktransport-hotad-i-inlandet

Vy från min hemstad

I artikeln uttalar sig flertalet aktörer i flera inlandskommuner som i dag har kontrakt med landstinget. Många uppger att kraven som ställs för att lämna ett anbud är omöjliga att uppnå för små taxi-företag i inlandet och att kraven är anpassade för de större städerna i länet och för att klara kraven så skulle de behöva höja priset väldigt mycket.
– De som har lämnat in ett anbud var tvungna att hissa priset oerhört. Man var tvungen att lägga på 200 procent, säger en av aktörerna
Han menar att upphandlingen inte tar någon hänsyn till hur förhållandena ser ut i inlandet.
– Den måste vara skött av folk som inte har den minsta aning om hur det är i inlandet, säger han.
Alltså hur är det möjligt? Alltså hur mycket av oro och otrygghet ska vi behöva utstå? Att vårt och andra landsting har geografiskt stora inomregionala skillnader är ju knappast något nytt. Ändå är det okunskap som ligger bakom mycket av det som delar vårt land. Eller är det viljan som saknas?

Klassresan från land till stad...
Trygghet och gemenskap skapar vi själva