Att värdera en plats

14 december, 2018

Denna vecka hade jag möjligheten att besöka Arjeplog. En mycket vacker ort i mellersta Lappland belägen mellan två stora insjöar vilket ökar attraktionsvärdet för platsen och som är lätt att visa upp genom vackra bilder på sociala medier.
Men nu tänkte jag tala om det som inte syns. Det som sällan kommer fram i bruset från våra städer när det gäller såväl tid i rampljuset som i prioriteringar i svensk politik.

Arjeplog – En värdefull plats.

Jag har tänkt en del på hur jämförelser kommuner emellan påverkar bilden av hur det är att bo och verka i olika delar av vårt land. Väljer man t ex var man bor eller avser flytta efter näringslivsrankingen om man är entreprenör eller har en idé om att så bli? Njae…
Känns inte så intressant faktiskt. Däremot tycker jag att en av diskussionerna i Tedx Arjeplog kring hur vi som bor på platser uppfattar den egna platsen är mycket intressant. Inte minst för de platser som sedan länge varit bortglömda när det gäller en politik som är rättvis och tar vara på just platsens själ och fördelar. På hur det drabbar kommunpolitiker och medborgare som kämpar i motvind. Mot vindar av urbanisering, centralisering och marknadskrafter som ständigt blåser och har så gjort i decennier.
Tänker på hur annorlunda det kunde vara om svensk politik på alla nivåer vore mer inkluderande och mindre oberoende av partipolitik.
Tänker också på hur det vore att låta människors berättelser överrösta den skeva bild som ristats in i både platsers och medborgares medvetande. Som rår för att vi inte ser tjusningen med våra egna platser eftersom normer och media präntat in att vissa platser är mindre värda. Mindre noga att uppmärksamma.
Nåväl tillbaks till Arjeplog. Här och i systerkommunen Arvidsjaur gror liv. Här är hotellen fullbokade. Här är barerna fulla av män. Inte fulla män eftersom de flesta är testförare men fulla av livliga samtal. Här är ett välkomnande värdskap och ett myller av kreativitet. Här är gudagott att vara för både invånare och besökare. Här finns mer av det som kostar mindre och tid att leva hållbart

Vi behöver bryta gamla mönster
Sverige behöver en ny story