Fanan om ett jämlikt Sverige

21 januari, 2019

Nu är jag upprörd. Riktigt förbaskad och när jag är så här arg så behöver jag avreagera mig, men också bidra till att upplysa. Till att hålla fanan uppe. Fanan om ett jämlikt Sverige. Morgonen började bra tills jag läser dagstidningens sportsidor. Det gäller Futsal. Men det gäller också medias ansvar över hur man bevakar nyheter, vardagshändelser, människors verklighet, inte minst ungas. Det gäller den eviga frågan om kust och inland. Om det tätare och det glesare.

I detta specifika fall handlar det om hur länets tidningar refererar till säsongens Futsal serie utan att nämna det enda laget som är från Västerbottens inland. Hur är det ens möjligt kan man tänka eftersom alla länsbor som varit och är intresserade av fotboll vet att det finns en genuin historik av fotboll i inlandet som Betsele IF starkt bidragit till. Sedan 1961.

Foto Eric Norlund Lokaltidningen då Betsele IF vann division 3 norra Västerbotten.

Betsele IF blev trea i serien. Mitt i. Mitt bland de övriga kustnära lagen. Men Betsele IF finns även i dessa lag. De kommer med att de unga flyttar till Umeå efter avslutat gymnasium. En kuriosa i sammanhanget är att Betsele IF med råge vann den sk publikligan. Vi var flest supportrar både på hemmamatcher och bortamatcher och det beror på att vi har spelare och våra hjärtan i de flesta lag. Men vad får vi för det?

När det gäller den sista matchen som beskrivs som ett tråkigt avslut för ett av de Umeånära lagen så gjordes samtliga mål i matchen av före detta och nuvarande Betselespelare, men man hade inte ens tagit reda på namnen på dem som gjort mål för Betsele. Orka säger jag bara.

Vet ni vad jag tycker är värst? Eller bland det värsta?
Jo, att vi märker tendenser att lagledare i kustnära lag inte orkar åka med sitt lag till inlandet. Och det gäller även pojk- och herrfotboll. Vad säger Västerbottens fotbollsförbundet om det? Går det att påverka? Nja, bara om man vill. Och vad har media för roll i sammanhanget?

En del kanske tänker.. Gud så tjinkig hon är… Men ett ska ni veta. Att denna negligering, detta förminskande har pågått hela mitt liv. Och i år fyller jag 50.

Bilden av Norrland, Götaland och Svealand
Trivsel utanför storstaden och gärna i Norr