Förändringarnas tid är här

17 maj, 2018
Kategori:

Idag har jag träffat föreningen Sveriges Vattenkraftkommuner och regioner – FSV.

De har årsstämma i Söderhamn och jag var inbjuden som föreläsare/inspiratör.

Det har varit en mycket trivsam dag och jag är fylld av nya möten och inspiration.

Vattenkraften genererar stora ekonomiska värden; värden som nu går till staten och kraftbolagen hur det kan få fortsätta är obegripligt.

FSV arbetar för att kommuner och regioner tillförsäkras stabila och förutsägbara intäkter som vattenkraften ger vilket är ett mycket relevant krav men som regering efter regering för länge sen slutat lyssna på.

Föreningen jobbar iallafall på och målet är att flytta beskattningsrätten gällande vattenkraften från staten till berörda kommuner enligt modell liknande den i Norge. Det tycker jag och fler med mig är det minsta man kan begära och för jösse namn inte formulera återföringen som ett regionalpolitiskt stöd, utan markera att de berörda kommunerna bidrar till vattenkraftens värdeskapande för hela Sverige.

Föreläsningen gick hem och vi hade en mycket trevlig dialog därefter där många frågor om Landstormen 2018 kom upp. Att samla alla krafter i en folkrörelse som saknar motstycke i vårt land ligger helt rätt i tiden. Där en av våra krav är att de värden skogen, vind- och vattenkraften skapar och de regioner där råvarorna hämtas måste få en rimlig del av vinsterna.

Nu är tid för förändring!

Gör om och gör rätt!
På väg till Landsbygdsriksdag