Genom att vila bidrar vi till Agenda 2030

3 december, 2018

Dagens lucka i hållbarhetskalendern handlar om vikten av att VILA och är kopplad till Agenda 2030 Mål 3. Hälsa och välbefinnande. Målet syftar till att säkerställa att alla kan leva ett hälsosamt liv och verka för alla människors välbefinnande i alla åldrar. I målet beskrivs mest vad som handlar om ett samhällsansvar men som vanligt så vill jag resonera Agenda 2030 utifrån vad vi människor kan bidra till.

Sovande barn. Ett av alla vackra målningar på Nationalmuseet

Det händer när du vilar är en mina favoritböcker skriven av Tomas Sjödin. Den kan jag verkligen rekommendera. Den är en hyllning till vilan och det är precis vad jag tänker att vi människor behöver mer av för hälsa och välbefinnande. Hälsa är inte bara att äta rätt och röra på sig. Nej, det är också tid för reflektion och återhämtning.

Vila. Hur underskattat är inte det i dagens samhälle som bygger på aktivitet, avancemang, uppkoppling och en väl utbredd kroppsfixering.
Själv har jag blivit bättre på att vila sedan jag klev av min heltidsanställning. En anledning är att i ett vanligt 8-17 liv och hel eller delansvar för en familj så är det inte lätt att hinna med. Det är heller inte lätt i ett eget företagande där man är ensam om att dra in lön, eller har ett ständigt ansvar att hålla anställda med såväl lön som arbete.

Jag tänker att vi borde uppmuntra varandra att vila mer även som en friskvårdsaktivitet. Att inte bara koppla friskvårdsaktiviteter till att göra något hurtigt. Vila är livsviktigt. Det gör gott för dig som människa men också för ditt samhälle. Både människa och samhälle blir mer hållbart om vi drar ner på takten. Stressar mindre. Köper mindre. Äter enklare osv.
Det finns en anledning till att kökssoffan varit och är en omåttligt populär möbel i Sverige. Den fungerade även till dagvila. En välbehövlig vila medan magen smälter maten. Och det vill jag påpeka inte bara är Kronblom och andra män som behöver dagvila på kökssoffan eller någon annanstans. Det behöver kvinnor också.

En budkavle för ett hållbart land
En kalender till förmån för Agenda 2030