Innovationer i glesbygd

18 april, 2018

Lyssnar på riksradion i morse och ler lite extra vid morgonkaffet. Det är alltid trevligt med morgonens första kaffekopp men när man hör positiva nyheter från glesbygden i Morgonekot så känns det extra gott.

Nyheten handlade om att arbetssätt som används inom vården i glesbygd sprids till andra länder och jag minns tillbaks till seminariet som det nationella innovationsrådet bjöd in till i Skellefteå i februari. Det var regeringen som bjöd in och ett antal ministrar däribland statsministern fick ta del av innovationer från norr.

Där i en av paneldialogerna beskriver Peter Berggren verksamhetschef på Glesbygdsmedicinskt centrum, GMC, fördelarna med att verka i Norrlands inland. Att Sverige är ledande när det gäller urbaniseringen och att vi har stora utmaningar med geografi och demografi gör att vi ligger decennier före med metoder som kommer ur ett reellt behov. Det imponerade på ministrarna.

img_5905

I dagens Morgoneko berättade Andreas Lundkvist från GMC om det internationella intresset för hur de jobbar med distansteknik. I byn Slussfors mellan Storuman och Tärnaby i Västerbottens län öppnade ett så kallat virtuellt hälsorum för drygt fyra år sedan. Här kan patienter till exempel ta enklare blodprover på sig själva istället för att åka flera mil längre till en vanlig vårdcentral. Prover kan skickas digitalt och i rummet finns möjlighet att prata med läkare via videolänk.

2619164_1200_674

Glesbygdsmedicinskt centrum som utvecklat konceptet har rönt uppmärksamhet i andra delar av världen vilket har resulterat i samarbeten i Indonesien och Kenya. Det i sin tur har gett ökade kunskaper och erfarenheter som utvecklats till fler sätt att använda olika distanslösningar och som GMC kan använda för att bli ännu vassare.

Med tanke på att vår välfärd inte räcker till för alla vilket jag kommer att skriva om i mitt nästa inlägg så är det fantastiskt med dessa krafter.

Krafter som generats genom reella behov och som landsting och stat inte har insikt eller motivation nog att åstadkomma. Istället förväntar man sig att vi som har behov av välfärd ska komma till regionsjukhuset. Dit är det långt för många.

Tyskland vill locka folk till landsbygden
En blogg för påverkan