Tyskland vill locka folk till landsbygden

20 april, 2018

Men alltså! Den här artikeln som finns att läsa i flera av dagens tidningar skulle kunna gälla vår landsbygd och vår regering.

Allt fler tyskar flyttar till storstäderna och nu vill regeringen i Berlin göra livet på landsbygden mer attraktivt med bättre kommunikationer, utbyggd offentlig service och en rejäl skopa hembygdsromantik.

En tysk lantbrukare slipar sin lie. Arkivbild
En tysk lantbrukare slipar sin lie. Arkivbild

Vad man menar med hembygdsromantik vet jag inte men det är intressant att ordet heimat som betyder hembygd än idag är omstritt på grund av förutfattade meningar och politiska uppfattningar.

”Å ena sidan för det tankarna till äppelkindade bondpojkar i lederhosen och betande mjölkkor. Å andra sidan ansågs det länge otympligt i den politiska debatten, eftersom det väckte minnen av mörka tider då begreppet användes för att elda på nationalismen”

En partiledamot vänder sig emot polariseringen av heimat begreppet som hon anser att både vänstern och högern ägnar sig åt:

⁃ För mig är heimat inget stridsrop, utan ett vackert begrepp, ett uttryck för varje människas längtan efter sina rötter. Behovet av att veta var man kommer ifrån är djupt förankrat i oss alla.

Det är nästan kusligt att tänka på hur Sara Lidman på sin tid förargades över att man knappt fick använda ordet hembygd. Människor skulle vara lönsamma och ingå i den maximalt rörliga arbetskraften som flyttade söderut. Att senare längta hem hade man inget för eftersom byn inte längre fanns kvar.

Huruvida ordet hembygd är omstritt i Sverige låter jag vara osagt men det vore intressant om vår regering hade samma målsättning för vårt land.  Att bygga ut kommunikationer och offentlig service på landsbygden skulle ge ett enormt lyft. Om det är nödvändigt med en rejäl skopa hembygdsromantik vet jag inte.

Andra ord för romantik är längtan och stämning och den finns redan på landsbygden men det som fattas vår landsbygd är likvärdiga förutsättningar för att leva och bo som i staden.

Omstridd eller inte, men när det gäller bilden av landsbygden så har Sverige liknande problem. Här har vi dock andra bilder än bondpojkar i Lederhosen. Här, där jag bor, gäller den skeva bilden bidragstagare, tjuvjägare och skoteråkare.

Sång till välfärden
Innovationer i glesbygd