Partiledardebatt om hela Sverige

19 maj, 2018
Kategori:

Lyssnar på partiledardebatten arrangerad av Hela Sverige ska leva för landsbygdsriksdagen. Den enda partiledardebatten utanför Stockholm med temat stad och land i balans.

Det är verkligen häftigt för en samhällsengagerad och politiskt intresserad person som jag att uppleva en debatt live med en proffsig ledare i Anna Bellman. All heder åt henne!

Att kommentera allt som sägs i ett blogginlägg blir svårt men det är uppenbart att samtliga partier är medveten om vårt orättvisa samhälle. Frågan är dock om man inser hur mycket det påverkar orter, bygder och samhällen och framförallt medborgare. Tror tyvärr inte det men känner starkt att partierna är på väg mot en högre insikt.

En fråga av alla frågor som påverkar vårt kluvna land är hur man tänker kring huruvida kommunerna och regionerna ska få en rimlig ersättning för resurserna man i nuläget bjuder på, eller snarare får betala dubbelt för.

Hur glesbygd\landsbygd ska kompenseras fastnar kring om kommunerna med vattenkraft ska kompenseras direkt eller via regionerna. Eller om de ska kompenseras överhuvudtaget eftersom alla små kommuner inte har kraftverk och att det då blir orättvis.

Frågan kommer alltså inte vidare eller riskerar hanteras så att den motverkar sitt syfte. Att lägga det på regionerna medför inte med säkerhet att alla kommuner får tillbaks vad man förtjänar t ex.

Sen finns ju andra sätt som inlandets miljöer och resurser tas i bruk utan eller för lite och missriktad kompensation.

Det sas såklart mycket mer och en del kommer jag att återkomma till i den här bloggen.

Syssner, Tidholm & Rönnblom
Goda ambitioner kan gå i stå