Jordbruket utklassar allt annat

5 september, 2017
Kategori:

I mitt senaste blogginlägg skrev jag om att produktivitetsutvecklingen inom jordbruket går så snabbt att jag själv, trots mitt relativt korta tidsperspektiv, har märkt det. Enligt obekräftade uppgifter från en god vän hade jag fått uppgiften om att jordbruket blir fem procent mer produktivt – varje år.

Det är, om det stämmer, helt häpnadsväckande med lite perspektiv. Det innebär att varje bonde måste öka sin produktivitet med minst fem procent årligen för att inte bli utkonkurrerad – givet att efterfrågan på livsmedel är konstant. Eller annorlunda uttryckt – det behövs fem procent färre bönder varje år.

Har min vän rätt?

Via en läsare av min blogg fick jag tips om en artikel i The Economist. Artikeln handlar egentligen om hur uruselt produktiviteten inom byggsektorn har utvecklats under efterkrigstiden. Artikeln hittar ni här:
https://www.economist.com/news/business/21726714-american-builders-productivity-has-plunged-half-late-1960s-efficiency-eludes

I artikeln, som bygger på en rapport från konsultfirman McKinsey, finns en riktigt intressant graf. En graf som bekräftar min väns uppgifter om utvecklingen inom jordbruket.

20170819_wbc466_0

Grafen ska illustrera att en arbetad timme inom byggsektorn skapar precis lika mycket, eller litet, värde idag som år 1947.
Men titta vilken bransch som utklassar alla andra! Inom jordbrukssektorn (i USA) är man idag 16 gånger så effektiv som man var 1947. Det innebär en årlig ökning på 4,7%. Min vän hade alltså rätt. Jordbruket vinner en jordskredsseger över alla andra sektorer  i jämförelsen.

Min far var ett år 1947. Sedan han föddes har produktivitetsökningen inom den bransch han så småningom valde att arbeta inom, lett till att en person idag kan producera lika mycket värde som det då behövdes 16 personer för. Notera att det är fråga om värde och inte volym. Troligtvis innebär det att produktiviteten mätt i hur mycket som produceras per timme ökat ännu mer.

Jordbrukssektorn beskrivs ofta som en ganska konservativ och ”mossig” bransch. Det är, givet det vi lär oss från The Economist och McKinsey, helt obegripligt! I själva verket är det den bransch som utvecklas snabbast av alla branscher. Det är dessutom den bransch som kräver mest när det gäller ständigt förbättringsarbete, innovation och förmåga att snabbt ta till sig ny teknik.

När vi söker förklaringen till varför det är så mycket färre bönder idag, än vad det var förut, så hamnar vi ofta i fällan att vi missar den helt avgörande orsaken. Vi är för jäkla duktiga helt enkelt! Dessutom blir vi duktigare för varje år, i en takt som ingen annan bransch har kunnat mäta sig med.

Det här är den verklighet som inte bara vi själva, utan även politiker och myndigheter, behöver förstå. Produktivitetsutvecklingen – som i grunden är positiv – skördar sina bondoffer dagligen. I den internationella konkurrensen måste även svenska bönder få möjlighet att hänga med, om vi vill ha något lantbruk att tala om i det här landet. Om vi inte, i snitt, kan bli fem procent effektivare varje år, så kommer vi att försvinna.
Det är den brutala verkligheten.

Företagande på vinst och förlust
Skörderekord! Men ändå är jag hopplöst efter...