Det här förändrar allt – landsbygdens framtid är ljus

10 oktober, 2016
Kategori:

I ett par inlägg har jag försökt skriva om landsbygden och den konflikt mellan stad och land som många hoppas ska prägla valrörelsen inför nästa val. Jag har skrivit om entreprenörskapet som finns på så många ställen i landet. Jag har skrivit om hur marknadskrafterna både drar människor till storstaden, men också verkar i motsatt riktning.

Inläggen kan ni hitta här:
https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/tag/landsbygd/

Teknikutvecklingen som sker, framför allt inom IT, kan komma att ändra på alla de tidigare sanningarna om att staden som överlägsen landsbygden. Möjligheten att samverka och samarbeta med andra människor kommer snart inte att bygga på att man träffas rent fysiskt. På internet kan samarbeten ske med människor som befinner sig precis var som helst, förutsatt att de har någon form av internetuppkoppling.
När jag gör min podradio ”radio bonde”, får jag hjälp med ljudredigeringen av en duktig ljudtekniker som heter Fredrik. Vi har aldrig träffats. Jag tror att han bor i Malmö. Vi skickar filer fram och tillbaka och pratar via olika chatt-funktioner.
Jag är involverad i flera olika projekt, bland annat uppropet för äganderätten som vi kallar för ”Egendomligt”. Vi är fyra personer och vi har hållit på i snart ett halvår och bara träffats fysiskt en gång. Ändå jobbar vi väldigt nära varandra och diskuterar dagligen vårt projekt, samordnar arbetet, fördelar arbetsuppgifterna och har väldigt trevligt. Det är som om om vi satt på samma kontor, fast vi alla är utspridda på olika håll i Sverige.

Staden kommer alltså snart att tappa sin viktigaste konkurrensfördel – att den är det bästa sättet att möjliggöra arbetsdelning och specialisering. På internet behöver man inte nöja sig med att få tag i byns, eller stadens, bästa expert på just den arbetsuppgift man behöver hjälp med. På internet kan man få hjälp av världens bästa expert, och då spelar det ingen roll var man själv bor. Jag tror inte att det går att överskatta vilken effekt det här kommer att få för ekonomin. Det är nog det enskilt största steg som mänskligheten har tagit i hela historien. (Jag vet att det är stora ord, men jag är övertygad om att det här kommer att få så stora effekter för världsekonomin, att vi inte riktigt kan förstå det idag).

Via möjligheten att handla på internet och få sakerna skickade hem till sig, försvinner ytterligare en av stadens konkurrensfördelar. Som boende på en mindre ort behöver man inte längre nöja sig med det utbud som finns i den lokala butiken. Man kommer inte att behöva åka till staden för att handla.

I det här perspektivet ter sig satsningen på höghastighetståget genom södra Sverige som ytterst tveksamt. En sådan investering är enormt kostsam och långsiktig. Men bara om några år tror jag att behovet av att resa, framför allt i jobbet, kommer att vara väldigt litet. Idén om att man måste träffas fysiskt för att arbeta tillsammans kommer att kännas lika konstig som idén att man måste åka runt och besöka alla sina vänner för att personligen bjuda in dem på sitt fyrtioårskalas. Det hade förvisso varit trevligt, men fan så dyrt och fan så omständligt.

Visst kommer vi att vilja resa, även i framtiden. Men det kommer att vara för att uppleva sådant som är svårt att uppleva på distans. Doften av saltvattnet på västkusten, en kyss med den man älskar, smaken av pinfärska kräftor, Sveriges bästa restaurang eller hamburgarna på Lappens gatukök i Hedemora. Sådana saker som är svåra att konsumera på distans.

Många saker, som vi kanske inte tänker oss idag, kommer ändå faktiskt att gå att uppleva även om man själv inte är på plats. Bildtekniken utvecklas rasande fort och det är egentligen inget som hindrar att vi via ”virtuell verklighet”  kommer att kunna få en upplevelse av utsikten från Kebnekaises topp eller en åktur i gondol genom Venedigs kanaler. Det kommer att vara nästan precis som i verkligheten, minus själva resan. Kanske kommer vi att via hologram-tekniken kunna ha ett samtal med världens ledande expert på nanoteknik eller bågskytte hemma i byns samlingslokal, eller varför inte hemma vid köksbordet. Redan idag kan vi se liveföreställningar från världens operascener i den lilla biosalongen i Orsa.

Jag är ryggmärgsmässigt allergisk mot upplysta despoter som stjärnögt predikar om hur annorlunda allt kommer att vara i framtiden, men med facit i hand så har ju till och med Jonas Birgerssons och Johan Stael von Holsteins profetior från IT-boomens dagar i slutet på nittiotalet, redan överträffats. Det finns inget som säger att utvecklingen kommer att gå långsammare, snarare tvärt om.

I det här perspektivet försvinner nästan alla av stadens konkurrensfördelar. Behovet av att resa kommer att minska drastiskt och behovet att bo där alla andra bor, kommer att försvinna. Framtiden för landsbygden är ljus. Vi som inte gillar att trängas på tunnelbanan kommer istället att kunna bo så att vi kan känna det daggvåta gräset under våra bara fötter när vi går ut på morgonen för att pinka bakom härbret. Vi kommer ändå att kunna vara en viktig del av en global arbetsdelning som bygger på samarbete med människor från hela världen.

 

 

Erik Axel Karlfeldt om Dalarna.
Några anspråkslösa förslag för en levande landsbygd