Ett inlägg om ”Cowspiracy” som är så kort att alla orkar läsa
Jag hade egentligen inte tänkt kommentera filmen Cowspiracy. Jag tänkte att folk nog förstår att filmen visar ett ensidigt perspektiv på frågan om köttkonsumtion och att många av de problem som filmen tar upp inte gäller svensk kött- och mjölkproduktion.
Men nu har så många, vanliga konsumenter, hört av sig och bett att jag skulle skriva något om filmen. Jag gjorde det och det blev…. jättelångt. För den som vill läsa den långa versionen så finns den här.
Den korta versionen lyder:
Filmen tar upp en viktig fråga som rör hur den globala livsmedelsproduktionen går till och framför allt problemet med tillgång till vatten.
Sverige har gott om vatten, det är det svenska jordbrukets starkaste konkurrensfördel.
Sverige har hundratusentals hektar åkermark som ligger i träda, alltså, som inte används. Denna åkermark kunde användas för att öka den svenska produktionen utan att äventyra miljön och vattentillgången.
Stora delar av den svenska åkermarken är betesmarker och marker som endast är lämpliga för odling av gräs. Dessa marker är utmärkta för att producera foder till kor på, men inte att odla grönsaker på.
Genom att välja svensk mat hjälper du till att avlasta de hårdast exploaterade jordbruksområdena i världen och bidrar till att hålla det svenska landskapet öppet.
Att välja svenskt kött är ett enkelt sätt att göra ett medvetet val i butiken. Det kostar kanske lite mer, men ät då istället lite mindre kött och mer grönt.
Fördelen med svensk och lokalproducerad mat är att du själv kan besöka en gård och bilda dig din egen uppfattning. Gör gärna det!
Jag är övertygad om att det är bra att frågan om hållbar livsmedelsproduktion blir uppmärksammad. Det kommer att gynna det svenska jordbruket som står sig mycket väl i en internationell jämförelse.
0 kommentarer