Ett inlägg om mjölkkrisen som är så kort att alla orkar läsa hela

31 juli, 2015

Jag har precis publicerat en lång och detaljerad artikel om mjölkkrisen.
För den som är intresserad av frågan men inte vill läsa en lång text ska jag nu försöka förklara så kortfattat som möjligt. 

Det produceras just nu för mycket mjölk i världen i förhållande till konsumtionen. Överskottet leder till ett globalt prisfall. Fallande priser är marknadens sätt att tala om för världens producenter att de ska minska sin produktion. När priset faller slås vissa producenter ut. Det är marknadens sätt att tala om vem som ska producera mjölken, var den ska produceras och hur den ska produceras.

De som har den högsta kostnaden för produktionen i förhållande till intäkterna är de som får sluta först. Processen pågår tills utbudet möter efterfrågan.
En del kostnader bestäms av marknaden och en del kostnader bestäms av politikerna i varje enskilt land. Om svenska bönder ska få vara med och producera mjölk i framtiden måste båda typerna av kostnader sjunka.

Om svenska politiker vill att det ska produceras mjölk i Sverige, så måste de göra allt de kan för att sänka de svenska produktionskostnaderna. Om svenska politiker inte vill att det ska produceras mjölk i Sverige så behöver de inte göra någonting.

Perspektiv på tillvaron
Nu är det allvar, på riktigt