Helvetesfallet

24 april, 2016
Kategori:

Såhär innan vårbruket drar igång på allvar finns fortfarande lite tid att njuta av lite ledighet på helgerna. Idag gjorde jag och familjen* en utflykt för att kika på vårfloden vid ”Lindvasslan” och Emån. Lindvasslan kastar sig ut i Emån i ett brant fall och i Emån finns det spektakulära ”Helvetesfallet”. Sevärdheter som är väl värda ett besök om ni turistar i Orsa i sommar.

Bonde_pa_riktigt_helvetsfallet1Jag tycker att det är fascinerande att fotografera rinnande vatten. Med kort slutartid går det att fånga en typ av rörelse och med lång slutartid blir det en annan typ.

Bonde_pa_riktigt_helvetesfallet2Vid Lindvasslans utlopp fullkomligt kastar sig vattnet utför ett brant stup där det var en riktig utmaning att försöka ta sig ner. Men väl nere fanns det en stor sten mitt i forsen där det gick att stå torrskodd. Det var en mäktig känsla att stå mitt i det öronbedövande bruset.

Bonde_pa_riktigt_helvetesfallet3

Emån bildar en kanjon vid Helvetesfallet med branta stup ned mot vattnet. Det är klokt att undantrycka tvångstankarna om att kasta sig ut. Den som gör det, gör troligtvis aldrig något mer.

Bonde_pa_riktigt_helvetesfallet4Här har jag använt en lite längre slutartid, vilket är besvärligt utan stativ till kameran. Men det ger en bra illustration av farten i vattnet.
I filmen nedan får man en bra bild av hur högt och brant det är.

* Man kan vara en familj även om man inte bor ihop, tycker jag.

 

 

 

Det blir inga bilder...
Handskakningar och diskriminering