Höstvete del 4 (27:e Augusti)

30 augusti, 2015
Kategori:

Det börjar dra ihop sig till sådd av höstvetet. Men först ska åkern harvas.
Harvningen har (minst) två syften. Dels att göra åkern slät och dels att iordningställa en så kallad såbädd.

Bonde_pa_riktigt_harv1

En plöjd åker är väldigt gropig och ojämn. Inom det kommande året efter att jag har sått vetet ska jag åka över åkern ett åtskilligt antal gånger med gödningsspridare, växtskyddsspruta och skördetröska. För att det ska vara möjligt måste åkern vara så slät och jämn som möjligt.
Harven är utrustad med ”sladdplankor”. Dessa sitter längst fram på harven och har till uppgift att se till att jord hela tiden släpas med framför harven. När harven kommer till ett ställe där det är en grop eller ojämnhet i marken så fyller jorden som släpats framför haven ut gropen.

För att fröna som man sår ska kunna gro är det viktigt att de placeras i lagom fuktig jord och att jorden är sådan att den kan behålla fuktigheten kring kärnan. Jorden ska inte innehålla ”jordkokor” utan vara lagom finfördelad. Vad som är ”lagom” är en av de saker som är svårt att förklara. Det skiljer sig från jord till jord, från gård till gård och från åker till åker. Att harva en såbädd bygger på känsla och erfarenhet.

Framför harven är det en liten "vall" med jord. Jag har nästan lyckats harva sönder alla jordkokor och få en fin struktur på jorden.
Framför harven är det en liten ”vall” med jord. Jag har nästan lyckats harva sönder alla jordkokor och få en fin struktur på jorden.

Förutom att harva sönder jordkokor skapar man det som kallas för ”såbotten” med harven. Harvens pinnar bearbetar jorden till ett visst djup. Under det djupet är jorden mer kompakt och hård. Min såmaskin är utrustad med så kallade ”släpbillar”. Dessa glider på den hårdare ytan under harvdjupet och släpper ut utsädet (fröna) där. Med harvningen bestämmer jag alltså sådjupet. Lämpligt sådjup för höstvete är 3-5 centimeter.

När jag harvar passar jag på att plocka sten. Jag använder ett stengrep som sitter på  lastaren. Med en sådan kan jag plocka upp stenar utan att få med jord - och viktigast av allt - utan att behöva gå ur traktorhytten.
När jag harvar passar jag på att plocka sten. Jag använder ett stengrep som sitter på lastaren. Med en sådan kan jag plocka upp stenar utan att få med jord – och viktigast av allt – utan att behöva gå ur traktorhytten.

 

För att uppnå önskat resultat måste åkern ofta harvas flera gånger. Det effektivaste sättet för att få åkern slät är att köra snett över plöjningen, alltså att köra diagonalt över plogfårorna. Jag använder en teknik att köra som kallas för att ”harva snedd” vilket innebär att åkern blir harvad diagonalt och två gånger. Det är det effektivaste sättet att harva en åker två gånger, då jag ( i teorin) aldrig harvar någon del av åkern mer än två gånger.

Försöker visa principen för att "harva snedd" på en helt kvadratisk åker.
Försöker visa principen för att ”harva snedd” på en helt kvadratisk åker.
När hela åkern är harvad så har jag kört såhär!
När hela åkern är harvad så har jag kört såhär!

Det var fina dagar i slutet på Augusti, perfekta för harvning. Jag passade på att harva åkrarna så att de är släta. Nu är frågan när jag ska så. Jag tycker att det är lite för tidigt att så nu, i slutet på augusti, förutsatt att det inte blir en kort och kall höst, för i sådana fall kan det redan vara för sent att så.

Om jag sår för tidigt så kommer grödan att vara för lång och frodig när vintern kommer, vilket gör att den får svårare att klara vintern. Om jag sår för sent så kommer i värsta fall inte grödan att hinna gro och komma upp och då klarar den inte heller vintern.
Det är sådana här avväganden som präglar bondeyrket. Man skjuter hela tiden mot ett rörligt mål, och tvingas hantera den osäkerhet som vädrets makter orsakar.

Eftersom hela landet har haft en kall och våt sommar så har skörden försenats med två till tre veckor. Det utsäde som jag ska så, ska ju först skördas någonstans. Efter skörd ska det analyseras, rensas och behandlas, vilket tar tid. Därför har jag ännu inte fått hem det utsäde som jag har beställt. Det är ett faktum som gör mitt beslut av såtidpunkt enklare.
Jag kan ju inte så med utsäde som jag inte har.

Kostnader:

Sedan tidigare: 7242 kr
Harvning (två gånger): 2*203 kr/ha * 2,7 ha = 1096

Totalt: 8338 kr

Sverige är en liten och exportberoende ekonomi
Jag lagar Arlas ekomjölksreklam