Hur ska man förklara hur det är i skogen?

1 juli, 2016
Kategori:

Jag själv och många av de skogsägare jag möter blir mer och mer uppgivna och frustrerade. Hur ska vi kunna förklara för alla där ute som inte själva är skogsägare vad som hänt, händer och är på väg att hända när det gäller vår möjlighet att bruka och vårda våra skogar?

Jag tänkte att en analogi där jag beskriver hur det skulle ha varit om samma regelverk gällde en annan typ av fastighet, nämligen bostadsfastigheter. Därför skrev jag det här inlägget för några månader sedan.

https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/staden-vi-arvde/

Texten blev, för att vara skriven av mig, läst av ganska många och jag har fått många uppskattande kommentarer.

Idag läste jag en ännu bättre text på samma tema från Marie Wickberg

http://tankesmedjanida.se/?debate=vem-kommer-vilja-bli-skogsagare

”- Fantastiskt. Den här skyddar vi, säger mannen bestämt. Vardagsrummet utgör 30 procent av lägenhetens yta. Den delen får du inte röra. Du får inte slita på golvet. Absolut inte slipa det. Och möblering kommer inte på fråga.”

Kanske kan det pedagogiska och retoriska grepp vi använder fungera på så sätt att fler förstår hur rättsosäkert och galet det är på väg att bli. Vi skogsägare är förvisso  över 300 000 till antalet, men när det gäller politisk påverkan så måste fler engagera sig. Även om man själv inte direkt är drabbad av politiken, regelverket och lagstiftningen så det vår gemensamma angelägenhet att staten agerar anständigt.

Vi behöver verkligen engagera oss för att rädda och skydda skog. Men inte från dess ägare, utan från dem som vill ta den ifrån oss.

Är byteshandel vägen mot en bättre värld utan pengar?
I vädrets våld