Idag får de Litauiska bönderna EU-stöden

16 oktober, 2015
Kategori:

I höstas besökte jag Litauen. Ett land med ett strävsamt folk som fått utstå mycket elände genom tiderna. Den senaste finanskrisen drabbade landet hårt och många har flyttat för att hitta jobb i andra länder. Skatten är, i förhållande till Sverige, låg och lönerna är låga. Många jobbar för en minimilön på ungefär 300 Euro i månaden.

Med en så fattig befolkning, så lågt skattetryck och liten stat, så kan väl ingenting fungera?

Jodå, till exempel så kommer den Litauiska motsvarigheten till jordbruksverket att börja betala ut gårdsstöden… idag!

Svenska bönder kommer kanske att börja få sina stöd utbetalade de sista dagarna i december. I bästa fall. Det kommer att innebära oerhörda likviditetskriser och förfallna krediter.

Jag är lite halvdålig på Litauiska, men enligt webläsarens översättningsfunktion så står det att läsa följande:

Direktstöd förskottsbelopp som betalas mellan den 16 oktober. fram till den 30 november.Redan i dag, den första dagen för betalning av förskott, NPA betalade 15090000. Eur.

Förskott betalas enligt de olika stödsystemen.Idag fick 17,844 bönder engångsbetalningar för 2015. arealer förskott 17,841 Han hade fått ett förskott för den första hektar, 196 – betalningar till unga jordbrukare i förskott.
I den första etappen av de förskottsbetalningar som betalas till de sökande vars ansökningar inkonsekvenser eller deras gårdar inte ut för kontroll. Prioritet ges till mjölkbönder. Detaljerade förfaranden för utbetalning av stödet kan hittas här.
Observera att de sökande kan följa sin ansökan från den administrativa ställning nationella utbetalningsorgan skapade informationsportal portal.nma.lt.

Senast uppdaterad: 2015. 16 oktober. 13:14

Här är länken: https://www.nma.lt/index.php/naujienos/ismoketi-pirmieji-avansai/7122

Kanske en studieresa i östlig led vore på sin plats för svenska myndigheter och kanske även LRF?

Klimatfrågan med två tankar i huvudet.
Det grövsta brottet