Inget roligt perspektiv på mjölken

17 maj, 2016
Kategori:

Jag berättade om den senaste sänkningen av mjölkpriset för en bekant. Hans spontana reaktion var: ”Va? Menar du att mjölkpriset sänks ytterligare, trots all uppmärksamhet med mjölkuppror och mjölkkronor och allt vad det heter”

Ja, ingenting har egentligen ändrats till det bättre sedan jag skrev den här analysen för snart ett år sedan:

https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/ett-inlagg-om-mjolkkrisen/

Media och till viss del vi själva, har bidragit till att skapa en bild av problemet som säger att det är Arlas fel. Inget kunde vara mer fel. Visst har Arla, som alla företag, sina fel och brister men ärligt talat – när jag träffar människor som på allvar tror att allt skulle lösa sig för mjölkbönderna om Arlas VD fick lägre lön – då blir jag lite mörkrädd.

Jag tänkte ge några siffror för att beskriva den verklighet som idag råder på mjölkmarknaden. Siffrorna är väldigt ungefärliga och till för att visa vilka storleksordningar vi talar om.

En svensk mjölkbonde får idag, i storleksordningen 2,50 kr per liter mjölk. Det varierar säkert en aning beroende på vem man levererar mjölken till, men det tror jag snarare beror på att de olika mejerierna har något olika affärsmodeller och ligger lite olika i konjunkturcykeln, än att något mejeri är väsentligt mycket bättre än något annat.

På grund av att produktionen har varit hög (eller iallafall inte låg) i nästan hela världen och det faktum att Ryssland stängde för import av europeiska mejeriprodukter – har det skapats ett stort överskott i Europa. Överskottet motsvarar idag halva den svenska produktionen och det förväntas under 2016 stiga till att motsvara 2-3 gånger den svenska produktionen.
Så, inte ens om alla svenska mjölkbönder slutade producera mjölk så kommer den europeiska mjölkmarknaden att nå balans mellan tillgång och efterfrågan.

Ostlagren i Europa är knökfulla och snart börjar bäst-före-datum att nås. I Tyskland säljs ost för 16 kr/kg.
Kom ihåg att det går åt tio liter mjölk för att göra ett kilo ost. Ett ostpris på 16 kr/kg skulle alltså ge ett mjölkpris på 1,60 kr – förutsatt att det är gratis att tillverka och lagra ost, vilket det ju inte är.

De mjölkproducenter i Europa som inte har kontrakt eller andra typer av garantier får idag inte ens en krona per liter.

Trots detta beräknas Europas mjölkproduktion öka med fem procent nästa år. Irland sticker ut och beräknas öka med nästan 15 procent.
I Sverige förväntas produktionen minska med två procent.

Förra sommaren skrevs det spaltkilometer om mjölkkrisen. Konsumenterna och politikerna fick ett stort medvetande. Jag förstår att många trodde att det var tillräckligt. Men jag tror att det vi såg för ett år sedan bara var början på krisen. Vi är fortfarande inne i något som bara är en försmak på vad som komma skall.

Mjölk till en mängd motsvarande 2-3 gånger Sveriges totala produktion måste försvinna från Europa. Antingen via ökad inhemsk konsumtion eller ökad export, till exempel till Ryssland, eller genom att en stor mängd mjölkgårdar läggs ned.

Jag har svårt att se en enkel och smärtfri väg ur den här krisen.

Lögn och förbannad dikt
Radio Bonde avsnitt 35: Annika Bergman om att leda sig själv och andra