Jag kan inte grilla

8 augusti, 2015
Kategori:

Jag vet att vi är många som slåss om titeln ”Sveriges sämsta grillare”, men jag är definitivt en av finalisterna i tävlingen. Jag kan helt enkelt inte grilla och jag tycker att det är ett fullständigt obegripligt sätt att tillreda mat. 

För det första så klarar jag inte av att kontrollera temperaturen på köttet. Antingen blir det rått, eller så blir det väldigt… öh… genomstekt. I försöken att kontrollera hur köttet ser ut inuti brukar jag ådra mig första gradens brännskada på händerna.

För det andra så är det ju ett grymt slöseri med energi. Tänk all den kol som får lov att brinna innan grillningen ens kan börja. Sedan tar det några minuter att grilla köttet och efter det är grillen varm i flera timmar. Det är mycket skrik för lite ull, ur energisynpunkt.

För det tredje är det ju obegripligt att man, när man väl har kostat på ett funktionellt kök, väljer att stå ute i trädgården och laga mat. Det är ju som att använda utedasset när det finns en modern och bekväm vattenklosett i huset.

För det fjärde är grillningen ett logistiskt helvete. Särskilt för mig som är ensamstående. Köttet ska tillagas ute i trädgården och tillbehören – såsen, potatisen och salladen – ska göras inne i köket. För min del tar språngmarschen mellan grillen och köket ungefär 4,8 sekunder – i nyktert tillstånd. Lite rödvinslullig och iförd foppatofflor tar det något längre tid och risken för skador är överhängande.

För det femte så tror jag att det hör till att det grillade ska ätas ute. Det innebär att porslin, bestick och glas ska släpas ut ur huset. Problemet med att äta ute är att jag tycker att maten kallnar fortare än om man sitter inne.
Kring en ladugård blir det lätt en del flugor på sommaren. Dessa blir objudna gäster vid middagsbordet.

Jag är dock medveten om att grillningen är en ritual som hör sommaren till och jag vill ju att min son ska få ha en sådan där sommar som andra barn har. Därför grillade jag idag.

Det huvudsakliga syftet var dock att prova min nya grill-tipi som jag har köpt av min kompis Stefan. Den fungerade utmärkt och dessutom är den jäkligt snygg.

Jag är mäkta nöjd med min grill-tipi. Jag tycker nästan att den känns lite hipster.
Jag är mäkta nöjd med min grill-tipi. Jag tycker nästan att den känns lite hipster.

Jag grillade hamburgare. Ingen sallad och ingen potatis till, utan bara i bröd. Jag tappade en burgare på gräset, men det gick att peta bort jord och gräs.
Det var nästan lika gott som om jag hade stekt burgarna i köket.

Vi måste prata om skiten
Mejerier - så funkar det.