Märkligt av KF om mjölken

28 september, 2015
Kategori:

För sex år sedan var det 2009. Då fanns det fortfarande en mejeriförening som hette Milko. Milkos område omfattade stora delar av Mellansverige och delar av Norrland. Det var en ständig strid i butikshyllorna mellan Milko och Arla.
Man kan väl se det som att Arla ”vann” den striden. Milko finns inte längre kvar.

Jag kommer ihåg att det var ett väldigt tumult när livsmedelskedjan Coop skrev avtal med Arla om att de skulle bli leverantörer till Coop:s butiker i ”Milkoland”. Efter mycket om och men gick till slut Coop med på att, iallafall, behålla den så kallade ”landskapsmjölken” som Milko levererade och som hade blivit särskilt populär här i Dalarna.

Så här gick tongångarna: http://www.dt.se/dalarna/alvdalen/milkos-mjolk-kvar-i-konsum

 

Jag var rosenrasande på Coop. Förstod de inte att de höll på att slå ihjäl ett av de få alternativ till Arla som fanns? Ville de verkligen bidra till en utveckling som troligtvis skulle leda till att de bara skulle få EN möjlig leverantör av mjölk?

Nä, det var de inte oroliga för. Men det är de nu.

Idag har nämligen VD:n för Coop:s störste ägare KF (Kooperativa förbundet) skrivit en (mycket märklig) artikel i SvD där han anklagar Arla för att orsaka det låga mjölkpriset.

http://www.svd.se/arla-bidrar-till-att-mjolkbonder-slas-ut

Han beklagar att Arla betalar samma pris till alla sina medlemmar, vilket de ju är tvungna till enligt den likabehandlingsprincip som alla kooperationer lyder under. Den principen borde väl kooperativa förbundets VD känna till?

Han vill ha ett nationellt mjölkpris som bättre speglar betalningsviljan hos Sveriges konsumenter.

Men hallå! Så länge vi lever på samma marknad så är det ju inte möjligt. Det enda sättet att uppnå något sådant är om Coop och andra livsmedelsbutiker helt slutar att importera det internationella mjölkpriset via de utländska varor som Coop säljer.

KF:s VD beklagar också det faktum att Arla har så stor marknadsdominans i Sverige. Men det är ju en situation som man själva har varit med och skapat via sitt agerande år 2009.

Går det inte att tänka längre än näsan räcker?

Arlas ordförande har kommenterat KF:s debattartikel här:

http://www.lantbruk.com/lantbruk/arlas-ordforande-skriver-oppet-brev-till-sundstrom

Palle Borgström, styrelseledamot i Arla och ordförande i LRF Mjölk kommenterar också:

http://www.ja.se/artikel/48477/arla-orattvist-och-okunnigt-av-kooperativa-forbundet.html

Ja, herregud, säger jag…

När rasistiska förklaringsmodeller sitter i finrummet
Det man ser och det man inte ser