Naturskyddsföreningens skogar

26 februari, 2016
Kategori:

Skogsforum.se har granskat hur Naturskyddsföreningen sköter sina egna skogar.

Det visar sig att de sköter skogarna alldeles utmärkt. Precis som de flesta andra svenska skogsägare gör. De röjer och gallrar och avverkar när det är dags för det.

Det här är tydligen någon form av skandal – och det kan jag ju till viss del hålla med om. Naturskyddsföreningen har ju, under lång tid, målat upp det svenska skogsbruket som fullständigt ansvarslöst. Det är där skandalen i detta ligger – inte i att de sköter sina skogar bra. Att de själva sköter sina skogar på ett bra sätt är snarare något som sår ett frö av hopp och tillförsikt, i varje sargat skogsägarhjärta.

Aftonbladet rapporterar om detta:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article22330025.ab

EU-parlamentarikern Christofer Fjellner rasar: han tycker att det är en skandal.

Han säger:
”Man kan ju tycka att Naturskyddsföreningen borde föregå med gott exempel efter all kritik mot svenska skogsägare och skogspolitik. Men i själva verket verkar det vara precis tvärtom”

Hur menar han att ett ”gott exempel” är? Det är lätt att tolka uttalandet som att han inte anser att det är ett gott exempel, att sköta skogen på det sätt som Naturskyddsföreningen – och de allra flesta andra skogsägare – gör.

Det är möjligt att citatet är taget ur sitt sammanhang – eller att Christofer inte riktigt tänkte sig för. För i ärlighetens namn så är det dubbelmoralen han i första hand är kritisk mot.

I en underhållande passage i texten försvarar sig Naturskyddsföreningen:

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson håller inte med om kritiken. Han menar att föreningen gör stora naturvårdsinsatser på sin mark.

– Vi vill framhålla att vi gör mycket bra, men det allra viktigaste vi gör är att vi avsätter skyddsvärd skog till naturreservat, säger han.

Anledningen till att det är underhållande är att det är precis på det sätt som alla privata skogsägare tar sitt ansvar för naturvården. Det sparas och avsätts otroliga arealer skogsmark. Allt för lite av dessa avsättningar görs mot ersättning, utan vi skogsägare förväntas göra dem gratis.

Det är både roligt och sorgligt att se, att när Naturskyddsföreningen får smaka på sin egen beska medicin, så reagerar de precis på samma sätt som vilken privat skogsägare skulle ha gjort.

Sluta ljuga om det svenska skogsbruket, Naturskyddsföreningen!

Radio Bonde avsnitt 27: Svensk sjukvård till vanvett
Lever jag någon annans dröm?