Norska mästerskapen i lieslåtter, del två

14 juni, 2016
Kategori:

I mästerskapen tävlar man i två grenar. Dels stuttorv, dels långorv.

En stuttorv är som en blandning mellan en vanlig lie och en skära och den används för att slå där det är väldigt brant eller mycket sten, träd och annat som är i vägen.
I stuttorvsklassen ska den tävlande slå en 3*3 meter stor ruta. på två av sidorna står det brädor uppställda, som en liten sarg. I mitten sitter det en stolpe nedslagen i marken. Det gäller att slå fort och snyggt samt inte lämna några grässtrån mot kanten eller stolpen.

Filmen nedan börjar med ett heat i stuttorv veteranklassen. Närmast kameran står Terje Nærbø som kom näst sist i tävlingen och bortanför honom står Olav J. Berge som vann. Som ni ser är skillnaden mellan de båda inte så stor – det är en stenhård konkurrens i veteranklassen.

Långorvstävlingen är mindre komplicerad. Här ska man slå en åtta meter lång sträcka. Man ska slå (minst) 180 cm brett och kanten ska vara helt rak. Förutom kantens rakhet och tiden så bedöms hur stubben ser ut och hur strängen av nyslaget gräs ligger. På filmen ser vi liesmeden Gaute Midtbøen som med denna insats kom sexa i veteranklassen.

Det är väldigt avgörande i vilken ruta man hamnar i när tävlingsbanorna lottas. Gräset skiljer sig lite och här har Gaute hamnat i ganska tjockt gräs som ligger ner. Därför har han problem med att få till en helt perfekt stubb i början. Tiden blir trots det väldigt bra och var tävlingens näst snabbaste.

Slåttermästerskapet: Hur gick det?
Tror du på gud, Martin