Nya, Nya Bondespelet

19 augusti, 2017
Kategori:

Ibland faller jag till föga och går med på att spela ett parti ”Nya Bondespelet” med min son. Det är i ärlighetens namn, inte ett speciellt roligt spel. Mest handlar det om att ha tur när man slår med tärningen.
Jag har dessutom en bestämd känsla av att spelet är en aning ”daterat”, och i stort behov av att moderniseras för att bättre spegla verkligheten.
I den version av spelet som vi spelar är det här ungefär det värsta som kan hända.
bondespelet-rag

Förutom att naturen kan spela en ett spratt – det kan bli allt från torka och nattfrost till slagregn och skogsbrand – så kan man åka på böter för att man har tjuvskjutit älg.
Visst ställer väder och vind till det för oss bönder även idag, men jag vill påstå att det moderna jordbruket har utvecklat metoder för att bättre hantera ett nyckfullt väder.

För att göra spelet mer verklighetstroget har jag gjort några förslag på händelser som en ny variant av bondespelet skulle kunna innehålla. Det är bara ett litet axplock och ni som läser kanske själva kan komma på ytterligare några spännande kort att blanda i leken till den nya upplagan.

När följer några förslag. Först ut är ett kort som en hel del av oss bönder tyvärr har dragit.
itLRF har för avsikt att driva ett pilotmål om att myndigheten borde belastas av någon form av dröjsmålsränta för de pengar som ännu inte betalts ut. Lästips: http://www.landlantbruk.se/debatt/infor-drojsmalsranta-at-bada-hall/

På lite samma tema har vi det här:
kontroll
Lästips: http://www.landlantbruk.se/ledare/tillampningen-av-tvarvillkoren-maste-andras/

Ett annat självklart kort att blanda in i leken är detta:
nyckelbiotop
Lästips: http://www.landskogsbruk.se/uncategorized/nyckelbiotoper-skapar-desperation-bland-skogsagare/

Ett exempel på rena absurditeter som kan drabba en bonde i dag är detta:
skrotbilar
Lästips: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6739079

Bondespelet går ut på att man börjar som torpare och allt eftersom åren går för man möjlighet att avancera från torpet, via bondgården och herrgården, och slutligen kanske kunna komma över slottet. Idag finns en rad nya hinder på vägen: diken

Lästips: http://www.landlantbruk.se/uncategorized/tackdikande-bonde-slapp-foretagsbot/

På flera av gårdarna runt om i landet finns det gamla dammar och kvarnar. I motsats till vad man skulle kunna tro så är dessa kulturhistoriskt viktiga byggnationer inte skyddsvärda.
tvarvillkor
Lästips: http://evestam.blogspot.se/2017/08/lansstyrelsen-har-inte-en-aning-om.html

Det var bara ett litet axplock av nya spännande och mer verklighetstrogna händelser som en ny utgåva av Nya Bondespelet skulle kunna innehålla. Ni får gärna fylla på med fler exempel!

Två typer av kritik
Om ensamkommande flyktingbarn och begränsade resurser