Rundbalar ger öppet landskap

22 juli, 2015
Kategori:

I mitt sökande efter den perfekta rubriken provar jag idag en ny variant. Helt enkelt en rubrik som faktiskt talar om vad artikeln handlar om. Dessutom ska de tänkta sökorden upprepas i texten ett par gånger, så att Google verkligen förstår vad artikeln handlar om. Därför passar jag på att redan här i ingressen nämna dessa nyckelord – rundbalar och öppet landskap.

När det handlar om satsningar för att bibehålla ett öppet landskap så tror jag att det som har haft den enskilt största effekten är en innovation – rundbalspressen och tekniken att konservera gräs i en lufttät inplastad boll.

Med en rundbalspress kan man ta till vara på gräset på små åkrar och på åkrar som ligger långt från gården. Rundbalspressen är relativt liten och smidig. Den kan dras av en förhållandevis liten traktor och rundbalarna kan köras hem till gården vid lämpligt tillfälle. De åkrar som är för små för att köra med stora hackvagnar eller självgående ensilagehackar kan alltså brukas med den här metoden. Förr slog man dessa åkrar och hässjade gräset. Det hade inte varit ett alternativ idag – åkrarna hade vuxit igen om inte rundbalspressen hade funnits.

Ibland får jag höra att folk tycker att det är fult med rundbalar som ligger på åkrarna eller är staplade vid kanten av åkern. ”Vi som bor här vill faktiskt njuta av utsikten och inte behöva se alla dessa rundbalar. Det var mycket finare med hässjor, finns det ingen bonde som orkar göra sådana längre”.
När jag hör det där så brukar jag säga: ”Då får du väl hässja själv då, din slöa gubbjävel”.

Nej, det brukar jag inte säga. Men jag brukar tänka. Jag som är en konflikträdd människa brukar istället be om ursäkt och  mumla något om att jag ska flytta på dem ”snart”. Egentligen borde jag väl ta mig tid att förklara, att själva förutsättningen för den fina utsikten faktiskt är att åkrarna brukas. Rundbalarna är en förutsättning för brukandet och således också för utsikten. Men jag orkar inte förklara. Om man inte kan räkna ut det själv så känns det liksom lönlöst att slösa tid på förklaringar.

Jag har fått en del frågor om de rosa rundbalarna som många har sett i år. Det är en kampanj för att samla in pengar till bröstcancerforskningen. En viss andel av försäljningen av den rosa plasten går alltså till forskningen om bröstcancer. När jag förklarade det för en som klagade över att de rosa balarna var ännu fulare än de vita , så föll det i god jord. Det sammanhanget gick tydligen att förstå.

Rundbalar och kapitalism
Conchita Wurst, ebola och chiapudding