Sköt dig själv och skit i andra

7 april, 2016
Kategori:

Ibland blir jag helt enkelt inte riktigt klok på folk.

Låt mig förklara.

Jag ser i facebookflödet att olika dieter debatteras på ett väldigt – vad ska man säga – engagerat sätt. Jag har suttit på middagar där framför allt LCHF-dieten har diskuterats och mina vänner, som annars är ganska civiliserade, blir helt plötsligt som grottmänniskor. Det finns ju något som heter stenåldersdieten också, men märk väl att det inte var den vi diskuterade.

Idag rapporteras det om att en doktorand i Västerås som skulle lägga fram sin avhandling om LCHF-dieten, var tvungen att ha säkerhetspersonal på disputationen. Det hade tydligen varit så pass hätsk stämning i sociala medier inför disputationen att man bedömde att det fanns en hotbild mot forskaren.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6405808

Här om dagen skrev jag om min syn på lagstiftning. Det var nästan ingen som läste den, men om ni ångrar er som finns länken här:

https://blogg.land.se/bonde-pa-riktigt/libertariansk-syn-pa-lagstiftning/

I texten argumenterar jag för att man inte bör använda lagstiftning för att påtvinga andra sina egna preferenser och värderingar. Självklart borde väl samma princip väl också gälla hot och våld. Varför kan folk helt enkelt inte konstatera att andra har andra preferenser, värderingar och idéer och helt enkelt acceptera det.

Så, om du tycker att ”kött är mord” – avstå då från att äta kött. Men mordhota inte kött- och mjölkbönder för det. (Det förekommer faktiskt och det blir allt vanligare)

Om du tycker att du mår bra av att äta bacon och ägg till frukost, lunch och middag – gör då det. Men ge fan i att bråka med forskare och andra som hellre äter något annat.

Om du tror på Gud, men inte tycker att Jesus verkar ha varit en så bra person, eller om du gillar profeten Muhammed bättre – tyck då så! Men ge fan i att jävlas med de som har en annan uppfattning.

Allt det här är nämligen exempel på uppfattningar man kan ha, utan att det för den delen innebär att alla andra måste tycka likadant.

Kanske har det blivit så att vi har blivit allt mer fanatiskt religiösa, i en vidare bemärkelse. Det kan gälla allt från elbilar – för eller emot, kött – för eller emot, LCHF – för eller emot, Djurgårdens IF – för eller emot, och så vidare och så vidare.

Kan utvecklingen, som så många gånger tidigare i historien då olika religiösa sekter har uppkommit och blomstrat, vara ett resultat av att allt fler upplever att vi lever i oroliga och snabbt föränderliga tider?

När omvärlden snurrar allt snabbare, när inget längre står still, när förändringarnas vindar blåser – då känns det tryggt med någon form av övertygelse och tro. Då söker vi efter fixpunkter och absoluta sanningar. Då vet vi att allt djävulskap beror på sockerindustrin, finansbranschen, socialismen eller kapitalismen, köttbönderna eller naturskyddsföreningen.

I de artificiella tempel som skapas i facebookgrupper med likasinnade, tillbeds samma gud och knivar slipas att användas mot de som inte tycker lika.

Även om uttrycket har hamnat i dålig dager, då det har tolkats som att det uppmanar till egoism, så tycker jag ändå att det är bra att ibland påminna sig om att det faktiskt går att sköta sig själv och skita i andra.
Då kanske det går att disputera i fred – även om avhandlingen handlar om LCHF. Då kanske det går att driva en mjölkgård, heja på AIK eller vara mormon utan att behöva kasta oroliga blickar över axeln.

Mitt superhjältealias: Indifferent Man
libertariansk syn på lagstiftning