Världens viktigaste verktyg

7 juni, 2015
Kategori:

Ibland dyker det upp listor på de uppfinningar som är viktigast för mänskligheten. Hjulet, ångmaskinen, symaskinen eller till och med motorsågen har rankats högt på listorna. Men ingenstans hittar jag den innovation som jag tycker är viktigast.

En sak som möjliggör samverkan och samarbete människor emellan. En sak som inte känner några gränser. En sak som hjälper oss att använda våra resurser på ett effektivt sätt. En sak som gör att frivilligt utbyte av varor och tjänster kan ske.

Jag talar förstås om pengar.

Innan pengar fanns så levde vi i en bytesekonomi. Om en person hade ett äpple, men hellre ville ha ett päron, så fick han eller hon lov att hitta en person som hade ett päron, men hellre ville ha ett äpple. Först då kunde ett byte ske. Ett byte som ledde till att båda personerna blev lite nöjdare. Ett byte som båda personerna tjänade på.

Med tiden visade det sig att visa varor var lättare att byta mot det man ville ha. Så därför behövde inte personen med äpplet hitta en person som hade ett päron, men hellre ville ha ett äpple. Han eller hon kunde helt enkelt först byta sitt äpple mot någon annan vara, som i nästa led kunde bytas mot ett päron. Den eller de varor som var allra mest eftertraktade och kunde bytas mot alla andra varor fick funktionen av pengar i ekonomin. Historiskt sett så har ädelmetaller som guld och silver ofta används som pengar.

När ledande ekonomier får frågan om vad pengar egentligen är, så förvånas jag över hur komplicerade och intetsägande svar de kommer med. För mig är det väldigt lätt.

Pengar är den mest eftertraktade varan i en ekonomi. En vara vars främsta, eller enda, ändamål är att användas som bytesvara. En vara som går att byta mot alla andra varor, inte för att personen som får pengarna tänker använda pengarna till någonting, annat än för att byta till sig andra varor.

Så på listan över världens viktigaste uppfinningar skulle jag vilja sätta pengar högst upp. För utan pengar så skulle troligtvis ingen av de andra uppfinningarna ha funnits.

Hög på gräs