Vi blev som dom andra

22 februari, 2017
Kategori:

Samtiden levererar hela tiden nya ögonöppnare. Den senaste veckan har gett – i alla fall mig – en riktig aha-upplevelse.

I hela mitt liv har jag tagit del av reportage om händelseutvecklingen i andra länder. Dessa har fått mig att förundrats och förfasats över hur utvecklingen har sett ut. Jag har dessutom förfasats över hur dessa länder försökt förhindra spridningen av en negativ bild om deras länder. Det har skett genom offentliga uttalanden om att bilden som sprids i allt väsentligt är felaktig, eller att personer som medverkat i reportagen anklagats för att vara illojala mot det egna landet.

Ur mitt perspektiv – som boende i det civiliserade landet Sverige har jag känt en viss självgod trygghet i att vi minsann är lite bättre än alla andra. Att vi liksom kommit lite längre.

Nu vaknar vi själva upp till en verklighet där vissa av världens ögon har vänts mot oss på ett sätt som vi inte har varit med om tidigare. I alternativa medier har jag sedan en tid sett svenskar som intervjuats i utländska podcasts och refererats till i bloggar. De har gett en bild som i mångt och mycket stämmer överens med den som den amerikanska tv-kanalen Fox News förmedlade här om veckan. Det var – om jag förstår det rätt – det reportaget som president Trump refererade till i sitt tal där han nämnde Sverige som ett skrämmande exempel.

Hur reagerar vi här i Sverige på detta?

Statsministern var förvånad:

16831866_1446326322085556_8200034410034956328_n

DN började undersöka vem som hade haft fräckheten att baktala vårt land internationellt:
16819219_10154075130736595_345626146444172429_o

Vår före detta statsminister och före detta utrikesminister Carl Bildt undrade på twitter om president Trump möjligen hade rökt på.

Som jag ser det har alltså de svenska reaktionerna på detta, som vi uppfattar som en felaktig rapportering om tillståndet i vårt land, renderat ungefär de reaktioner som man annars kan förvänta sig från länder med sämre fungerande demokrati.

För mig innebar detta uppvaknande en (viss) förståelse för de reaktioner som brukar komma från officiellt håll i de länder vi granskar, när de anser att våra medier förmedlar en felaktig bild. Jag inser också att de, precis som vi, är människor som reagerar på ett visst instinktivt sätt när vi känner oss oskyldigt anklagade.

Jag har också insett att den bild av andra länder som vi fått presenterade av oss antagligen inte är så svart eller vit som det ofta framstår. Precis som Fox News reportage säkerligen innehåller en portion sanning, så är det hårt vinklat och det beskriver sannerligen inte hela bilden. Det finns fog att misstänka att även de reportage från omvärlden som vi får serverade, inte heller beskriver hela sanningen och att dessa också har en viss vinkel.

Det är också ett exempel på att grundläggande moraliska principer är lätta att stå bakom när det inte behövs, men svåra att förhålla sig till när det behövs som mest.

Självklart måste vem som helst få ge vilken bild som helst av Sverige i utlandet, i alla fall i fredstid. Självklart måste Fox News få göra vilka reportage de vill om oss. Självklart kommer det att innebära att omvärldens politiker tar till sig av rapporteringen och använder den i sina ställningstaganden. Så gör även våra politiker. Vi kan inte för alltid förvänta oss att omvärldens media alltid ska göra positiva inslag om oss där de hyllar den ”svenska modellen”, vår progressiva och ambitiösa miljöpolitik, vår roll som fredsmäklare eller något annat positivt.

Det är när sådant här händer som vi verkligen får möjlighet att visa att vi är bättre än alla andra.
Hittills har vi inte riktigt lyckats med det.

 

Var drar vi gränsen för skattemoralen?
Sverige glider isär, men vad ska vi göra åt det?